Snoepen in de nacht bij Alsham Delights in Nieuw-West

Maher in zijn zaak Alsham Delights. Foto Patricia Jacob.
Hoogstins2024

De ramadan eindigt op donderdag 14 juni. Tot die tijd is Alsham Delights op Tussen Meer elke dag open van 14.00 tot 1.00 uur. Tijd genoeg dus om de‘couture sucré’ uit Syrië te ontdekken.

Op Tussen Meer lijkt er zelfs op zondagavond geen eind te komen aan het weekend. Bij La Boulangerie Traditionelle Marrakech zeilen broden, taarten en koekjes over de toonbank. Pal aan de overkant rijden auto’s af en aan voor het lekkers van Alsham Delights. Als ik er op het terras zit, hoor ik een meisje sissen: “Luister. Ik heb dorst.” Haar vriendin knikt, loopt door en gluurt naar binnen: “Ik krijg trek. Kijk, die koekjes.”

Engelenhaar
Dat ze trek krijgt, begrijp ik wel. Ik lust opeens ook wel een koekje of drie, terwijl ik net mijn avondeten achter de kiezen heb. In de zaak van de Syrische Maher Kandakjie ligt de ene verleiding op de andere. Ze zijn gemaakt door zijn neef Abdul, die drie jaar geleden naar Nederland kwam. Overal in de zaak staan etagères met baklava, maamoul (zachte koekjes met een vulling van noten en vijgen of dadels) en ander Arabisch ‘snoepgoed’. Medewerkers staan klaar om de bestseller aan te snijden: kunafe nabulsia, een kunstwerkje van gezoete kaas, ‘engelenhaar’ (sliertjes filodeeg) en pistaches. Spannend allemaal, heel beeldig ook. Al heb ik wel gevoel dat mijn glazuur al springt als ik er alleen maar naar kijk.

Gebakje
Volgens de eigenaar zijn de Syrische varianten van de Arabische zoetigheden minder zoet. Zo gebruiken de Syriërs minder suikerwater. Ik kijk nog eens goed naar de baklava (vanaf 2,40 euro per 100 gram) en zie dat deze niet zwemt in een bad van stroop of honing, zoals meestal het geval is. Ik hap in een ‘driehoekje’ van engelenhaar en merk dat die ‘gematigd zoet’ is. Verrassend: binnenin géén gehakte pistaches, maar hele. Véél lekkerder. Het ‘gebakje’ met een wit glazuur betovert me ook: griesmeel, kaas, room in combinatie met rozenwater. Wow! Als ik mee zou doen met de ramadan, zou ik elke dag het vasten breken met dit zoet-frisse schatje.
https://alshamdelights.nl