De liefste ijssalon van Noord komt naar Nieuw-West

Hoogstins2024

IJskoud de Beste heeft al filialen in Noord en Oost. Deze zaterdag krijgt ook Nieuw-West een eigen ‘sociale ijssalon’. Kinderen én volwassenen kunnen er voor 1 euro een kinderijsje met één bolletje kopen. “We houden de prijs laag. We willen dat iedereen van ons ijs kan genieten, ook mensen bij wie het financieel minder gaat.”

Op zaterdag 29 april gaan de deuren open van IJskoud de Beste, de ijskiosk op Johan Huizingalaan 627. Volgens de website zullen de medewerkers iedereen met open armen ontvangen. Bij deze zaak, die oorspronkelijk uit Noord komt, kun je erop rekenen dat dit geen loze woorden zijn.

Rapper Massih Hutak
Sinds rapper, schrijver en Noorderling Massih Hutak in Het Parool over de ijssalon schreef, weet heel Amsterdam dat je er écht welkom bent, ongeacht kleur, nationaliteit, achtergrond, leeftijd, religie of wat dan ook. Vooral tijdens de ramadan is het er bijzonder vindt Massih. De ijssalon is dan elk jaar ’s nachts open. Ook dit jaar was dat het geval. Natuurlijk was Massih weer van de partij. “Bij de beste ijssalon van Amsterdam komen jong en oud, nieuwe en oorspronkelijke Noorderlingen bij elkaar om ijs te eten in de nacht. Hier lijken alle verschillen eventjes op te lossen. Vooral tijdens de magische avonden van de vastenmaand.”

Sociale ijssalon
Een medewerker zei het ooit zo: “IJskoud de Beste is een sociale ijssalon. We zijn voor arme mensen, voor rijke mensen, voor iedereen van elke afkomst. En dus gaan we voor onze islamitische gasten tijdens ramadan langer open.”

Redbull-ijs
IJskoud de Beste wordt gerund doorDesmond en zijn vriendin Marijke.
Behalve in Noord heeft IJskoud ook al een filiaal in Oost. Desmond, die tien jaar bakker was, staat te boek als ‘ijsmeester’ en ‘vakidioot’. Hij leerde het vak van een Italiaanse ijsmeester en de Nederlandse ijsmeester Johan Rikken. Desmond maakt zijn ijs van ‘verse producten’ en heeft roomijs, sorbetijs en suikervrij ijs. Naast de ‘standaard smaken’ als aardbei, chocola en banaan heeft hij bijzondere smaken als bokkenpoot, unicorn, strawberry cheesecake en Redbull.

IJs vanaf 1 euro
Het goedkoopste ijsje is het kinderijsje met één bolletje. “Dat ijsje kost altijd 1 euro”. Vertelt een medewerkster. “We houden de prijs laag. We willen dat iedereen van ons ijs kan genieten, ook mensen bij wie het financieel minder gaat. Dit ijsje is voor kinderen én volwassenen.” Het team van IJskoud staat klaar om er zaterdag ‘een feestje’ van te maken. Vanaf 10.00 uur zijn ze open. Er staat dan ook een springkussen voor de deur.

IJskoud de Beste in Noord. Foto: Patricia Jacob.