‘Opkomen voor kwetsbare mensen’

Foto Michelle Schulte
Hoogstins2024

Emel werkt bij de Ru Paré Community in de Chris Lebeaustraat in Slotervaart, maar het voelt niet eens als werk. “Ik voel me net een activiste hier.’’

“Ru Paré is een community met als doel om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen die heel lang niet mee konden doen in de samenleving vanwege bijvoorbeeld armoede, uitsluiting of taal, dat nu wel kunnen. Daarbij is onze eigen werkwijze ‘BOS’ heel belangrijk: van binnenuit, van onderop en samen. We willen echt een inclusieve stad en wijk worden. Als er geld is, willen we dat dat gedeeld wordt en niet dat één groep profiteert en een andere groep op de zijlijn blijft. Samen proberen we posities van bewoners te verbeteren en inclusief te worden volgens de echte democratische waarden. 

Binnen Ru Paré zitten verschillende organisaties met wie wij, samen met de bewoners in de wijk, een community vormen. Als Ru Paré ontwikkelen we programma’s op het gebied van bijvoorbeeld armoedebestrijding, welzijn, maar ook kunst en cultuur vinden we heel belangrijk. Zo organiseren we lezingen wanneer er een nieuw boek verschijnt, of muziekavonden van verschillende culturen zoals Spaanse feestavonden. Nou, dat is lekker eten en veel dansen. We willen ook echt hoogwaardige kunst- en cultuuravonden organiseren, omdat we vinden dat dat niet alleen in het centrum van Amsterdam georganiseerd moet worden voor mensen die dat kunnen betalen. Mensen die in Slotervaart wonen en weinig geld te makken hebben, hebben ook recht op mooie kunst- en cultuurevenementen. 

In het kader van de lerarenstakingen begin december organiseerden wij alternatieve lessen voor de kinderen van de gesloten scholen. Zo begeleidde een week lang de organisatie ChildPress kinderen die leraren interviewden. Het mooiste vond ik dat een paar van die kinderen nu ook ambitie hebben om journalist te worden. Ook vond ik het heel mooi dat ChildPress zei: ‘Wij willen de stem van de kinderen in Nieuw-West laten horen.’ Prachtig zo’n organisatie.

Zelf ben ik sinds kort coördinator van Huis van de Wijk ‘De Buurtzaak’, een buurtcentrum voor bewoners. In Nieuw-West zitten er zeven Huizen van de Wijk, wij beheren die in Slotervaart Noord. Bewoners kunnen beroep doen op een budget zodat ze zelf activiteiten kunnen organiseren, van yogalessen tot feestjes voor eenzame mensen, maar ook taallessen en activiteiten voor mantelzorgers. Ik werk hier nu bijna vier jaar en het is nog steeds een avontuur. Het geeft mij zo’n fijn gevoel dat wij er altijd zijn voor groepen die onder druk staan en op een of andere manier niet mee kunnen doen. Het voelt niet eens als werk. 

Ik vind dat een organisatie als Ru Paré past bij het karakter en de geschiedenis van Amsterdam. De naam Ru Paré komt van de kunstenaar Maria Ru Paré, die in de Tweede Wereldoorlog 52 kinderen redde en jarenlang voor hen zorgde. Zij kwam net als wij op voor mensen die kwetsbaar zijn.’’ 

DeWestkrant