Gratis IT-opleiding en dan een goede baan

Hoogstins

De nieuwe Steve Jobs woont misschien wel in Nieuw-West. De eerste Nederlandse vestiging van TechGrounds aan het Osdorpplein biedt techtalent gratis IT-opleidingen met uitzicht op een goede baan. Een vooropleiding is niet nodig. Doel is het stimuleren van digitale vaardigheden en ondernemerschap.

Op 12 december opende TechGrounds officieel de deuren in het verbouwde filiaal van de bibliotheek. Het is de eerste tech-hub die zich vestigt in wat wordt genoemd een ‘kwetsbare’ wijk. TechGrounds komt voort uit de succesvolle programmeerschool en incubator MolenGeek, uit de Brusselse wijk Molenbeek. 

TechGrounds biedt een uitgebreid tech-opleidingsprogramma met een codeerschool, IT-opleidingen, een incubator en co-working space. Kandidaten worden actief gematcht aan deelnemende partners, die zo het tekort aan tech-talent te lijf gaan. Bij elkaar resulteert dit in meer diversiteit en inclusiviteit in tech, aldus de initiatiefnemers.

Het initiatief heeft de steun van Booking.com, Rabobank, TomTom, JPMorgan, opleidingsfonds CA-ICT, de gemeente Amsterdam, UWV, Europese Unie en werkt samen met Amazon Web Services (AWS). “Met onze deelname aan TechGrounds willen wij mensen met verschillende achtergronden aanmoedigen om een carrière in tech na te streven en daarmee kansen creëren voor iedereen die in tech geïnteresseerd is.”, aldus Gillian Tans, Chairwoman van Booking.com.

TechGrounds werkt in het opleidingsprogramma samen met Amazon Web Services. Een eerste klas van 24 kandidaten draait sinds oktober. Mensen zonder baan worden in drie maanden tijd opgeleid tot Junior AWS Cloud Operations medewerker. Na afloop hebben zij de kans om aan de slag te gaan bij bedrijven als Booking.com, Rabobank, Randstad, PostNL, HEMA, Mobiquity en Dept.

Maart 2020 breidt TechGrounds uit met een tweede vestiging in de wijk Poelenburg in Zaanstad, waarna vestigingen in de rest van Nederland volgen.