De lekkerste glaasjes van West

Winehouse Somm
Hoogstins2024

In de laatste maand van dit jaar is het feesten geblazen. Lach, eet, dans én borrel, maar doe dat wel in de stijl die bij je past!

Exotisch: rum

Boótoe, Van Limburg Stirumplein
Zinderende mix van Surinaamse sateetjes, Jamaicaanse jerk chicken en rum(cocktails) met roots in Trinidad en omstreken. Zit in het pand waar eerder Viscafé de Gouden Hoek zat.
http://www.bootoe.nl

Rum Barrel West, Spaarndammerstraat
Nieuwste Caribische hotspot in West, die opzwepende ritmes combineert met een waaier aan cocktails en honderden rumsoorten uit onder meer Barbados, Panama, Haïti en Guadeloupe.
https://www.rumbarrel.nl

Elegant: wijn
Bar Centraal, Ten Katestraat
Net als zusteronderneming Glou Gou in de Pijp grossiert ook Bar Centraal in natuurwijn. Behalve de usual snack suspects als olijven, kaas en charcuterie, vind je hier ook spannendere, opvallend goede borrelcreaties als paprika met gedroogde watermeloen, doperwten, aardappel, dille en kardemon.
https://www.facebook.com/barcentraalamsterdam/

Bar Coco Vin, Pazzanistraat
De voormalige Wester wijnfabriek gaat op 12 januari 2020 weer open in een nieuwe outfit en onder een andere naam: Bar Coco Vin. Tot die tijd kun je op het terras voor de zaak terecht voor onder meer glühwein en friet met mayo.
https://www.facebook.com/westerwijnfabriek/

Rayleigh & Ramsay, Zocherstraat
In deze no-nonsense zaak hoef je geen flessen of volle glazen wijn te bestellen, maar kun je een halfvol glas of zelfs een slokje tappen bij een van de ‘wijnmachines’. Op die manier kun je meer dan honderd wijnen testen. Gefrituurde happen ernaast, vegetarische wontons of kippenlevermousse met brood en augurkjes.
https://www.rr.wine

Winehouse Somm, Baffinstraat
Dat de reputatie van deze wijnbar staat als een huis, is niet zo gek als je bedenkt dat eigenaar Sascha Holzkämper jarenlang sommelier bij sterrenrestaurant Beluga in Maastricht was. Naar eigen zeggen is hij ‘helemaal leip’ van wijn én eten. Met gemak tovert hij goddelijke coquilles tevoorschijn of een tarte tatin van witlof en gamba.
https://winehousesomm.com

Stoer: bier
Brouwerij De Prael, Nieuwe Hemweg
Van Bitterblond en Witbier tot Tripel en Scotch Ale. Het smakenpalet van De Prael is oneindig. Dat geldt ook voor de culinaire kaart van de zaak in Houthaven, waar zowel sojabonen en kaassoufflés uit de keuken rollen als stoofvlees en fish & chips.
https://www.deprael.nl/de-prael-houthavens/

Brouwerij Troost, Pazzanistraat + Bilderdijkstraat
Met twee filialen in West is Troost niet weg te denken uit de bierscene in ons
stadsdeel. In het (grotere) filiaal op de Westergas wordt zo’n 700.000 liter bier gebrouwen en gebotteld. Daarnaast vind je er alle bieren op de tap en kun je er bierworstjes, Flammkuchen, biefstuk en een vegetarische caesar salad laten aanrukken.
https://brouwerijtroost.nl

Gebrouwen door Vrouwen, Jan Pieter Heijestraat
In de bar van deze in West wereldberoemde brouwers kun je bieren als The Big Boss and The Perfect Sweetheart (laten) tappen. De borrelhappen variëren van kaasstengels en garnalenkroketten tot pinda-kipspiesjes en pompoen falafel. Verder kun je er serieus dineren met bijvoorbeeld een halloumi burger.
https://gebrouwendoorvrouwen.nl/bar/

Funky: gin
Mossel & Gin, Gosschalklaan
Deze pionier van de Amsterdamse gin-scene is nog steeds alive and kicking en weet te boeien met onder meer stoofpeer infused gin, inclusief kaneel en lavendel. Minstens zo onvergetelijk is de rode peper infused gin met mango. Naast mosselpannetjes staan er ook kreeftkroketjes en zalmtartaartjes op de kaart.
https://www.mosselengin.nl

Old skool: sherry
El Hermano de Kique, Spaarndammerstraat
Bar die gespecialiseerd is in manzanilla, een lichte, frisse sherry met een droge afdronk, en die een keur aan tapas biedt. Vanzelfsprekend is er Spaanse ham en tortilla. Ook in huis: gelakte aal en rillette van gevogelte.
https://www.facebook.com/elhermanodekique/

Spannend: cocktails
Branie, Ten Katestraat
In dé cocktailtempel van Amsterdam mixen cocktails als There Will Be Blood en Crying At The Piscotheque met culinaire creaties van Aziatische origine. Of je nu de scheermesjes met citroengras of de saté kambing neemt, zorg dat je eindigt met het signature dessert: de pandancotta met jackfruit.
https://www.branieamsterdam.com

Bruisend: champagne
Five Brothers Fat, De Clercqstraat
Bubbelwalhalla naar Spaans model met onder meer cava en champagne op de kaart en, vooral, Spaanse tussengerechten met een twist, waaronder ribs met spicy yoghurt en manchego zucchini fries.
https://www.fivebrothersfat.nl

 

DeWestkrant