V Corner heeft wel héél spannende Vietnamese cocktails

De eigenaren van V Corner in Oud-West. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Patricia at bij V Corner aan de Nassaukade prawn on the bone en pho, het bekendste gerecht uit de Vietnamese keuken. Bij de nieuwste bistro van West staat deze noedelsoep tussen de hoofdgerechten én komt de bouillon terug in een cocktail.

Ik at dolgraag bij Pho 91, een Vietnamees restaurant in de Kinkerstraat. Inmiddels zijn de kok en crew verdwenen en bestieren Chris en Lauren er hun Biscuit Baby. Hoewel hun comfort food uit North Carolina gruwelijk goed is, liep ik qua Vietnamees eten een beetje met mijn ziel onder mijn arm. Ik veerde dan ook meters op toen ik op de Nassaukade V Corner ontdekte, een Vietnamese bistro en bar.

Prawn on the bone
De Vietnamese Annie en de Griekse Konstantin hadden de grand opening van hun zaak voor 20 december op de agenda gezet. Maar de lockdown gooide roet in het eten. Wekenlang konden ze enkel take-away doen, maar sinds kort kun je er aanschuiven. Ik stond te trappelen om dit te doen. Ik zag mezelf al prawn on the bone eten, stengels citroengras met een garnalenmengsel er omheen (8,50 euro).

Dalat
In Vietnam gebruiken ze in plaats van citroengras suikerriet en heet de appetizer chao tom. Ik at de stengels voor het eerst in een onooglijk tentje in Dalat, een charmante stad in Zuid-Vietnam. Na de eerste hap was ik verkocht: pittig, zuur, zoet. De smaken buitelden over elkaar. Ik nam me voor om vaker chao tom te eten. Helaas staat dit hapje in Nederland maar zelden op de kaart. Maar bij V Corner dus wél.

Club-gevoel
Als we binnenkomen, staat Konstantin cocktails te shaken achter de lange bar. Verse bloemen op de tafels, knalrode Valentijnsballonnen aan de muren, gedempt licht, dancemuziek uit de speakers. Zonder de eettafels zou V Corner een club kunnen zijn. Hoewel het er rustig is, is het er toch levendig. Soepel leidt een medewerker ons naar onze tafel. “Staat de muziek niet te hard”, vraagt hij. Daarna checkt hij of we het warm genoeg hebben. We hebben helemaal niets te klagen. Tijd om te bestellen!

Besluiteloosheid
Behalve chao tom bestel ik ook fresh summer rolls. Dit keer in een vegan variant met tofu, groenten en pindasaus. Bij het kiezen van de hoofdgerechten zit mijn sterrenbeeld me in de weg. Als besluiteloze Weegschaal lijkt alles me lekker, zoals de bekende Vietnamese noedelsoep pho, maar dan met kip in plaats van rundvlees (16,50 euro). En wat te denken van de Beauty & The Pork, varkensfilet met gekookte eieren, langzaam gestoofd in een bouillon met kokosnoot?

Delicate kippenbouillon
Mijn tafelgenoot kiest voor de Dancing Beef, rundvlees met oestersaus en groente. Ik ga uiteindelijk voor de pho met kip. Vietnamezen eten deze soep meestal met runderbouillon, maar ik vind de versie met kippenbouillon lekkerder: minder dierlijk, minder zwaar. Ook de versie van V Corner is om door een ringetje te halen: aromatisch en delicaat van smaak, fris en verkwikkend. Alsof je bij iedere hap gezonder wordt, óók dankzij de verse groenten en kruiden erin. Tussendoor jat ik wat vlees van mijn tafelgenoot. Niets mis mee. Maar mijn hart gaat nou eenmaal sneller kloppen van pho. Om het nog lekkerder te maken, pers ik nog wat limoensap uit.

Sla-pakketjes knettervol smaak
Dat frisse van de limoen waren we ook al tegengekomen in de chao tom vooraf. Lekker! Hoewel er wat mij betreft nog wel een extra rood pepertje door het garnalenmengsel had gekund. De andere appetizer, de zomerrolletjes: oh là là. Deze fijne sla-pakketjes knetteren echt van de smaak. Je kunt gewoonweg niet om de smaak van koriander en basilicum heen. En laat ik daar nou net verzot op zijn.

Speciale kruiden
Annie, mede-eigenares én chef-kok, geeft na afloop van ons diner tekst en uitleg. “Dat ik voor de chao tom geen suikerriet maar citroengras gebruik, komt omdat suikerriet hier amper te krijgen is. Veel Vietnamese restaurants in Nederland gebruiken ‘gewone’ koriander en basilicum voor hun summer rollsmaar dat heeft een totaal andere smaak dan de kruiden die ik gebruik: langwerpige koriander en basilicum uit Zuidoost-Azië.”

Open mind
Samen met haar man wil ze authentieke Vietnamese smaken serveren aan een ‘ontspannen publiek met een open mind’. Ze kijken ernaar uit om ook na tienen open te kunnen zijn. “V Corner zal dan meer een bar dan een restaurant zijn”, zegt Annie, terwijl ze wijst op de door Konstantin bedachte drankkaart. “Iedere cocktail op de kaart is vernoemd naar een gebied in Vietnam, en bevat de ingrediënten van deze streek.”

Saigon Summer
Een voorbeeld is de Saigon Summer. Deze cocktail is vernoemd naar Annie’s home town Saigon, het huidige Ho Chi Minh-stad. Calle 23 Tequila, verse mango en pittig zout zitten erin. Daarom is het drankje uitsluitend bestemd voor ‘the brave hearts’. De Mekong Fizz is een behoorlijk stevige, kruidige jongen met Ketel One Vodka, koriander, citroengras en prosecco.

Phojito
De Phojito vind ik de opvallendste verschijning van de kaart. Deze kruising tussen de klassieke Mojito en hét nationale Vietnamese gerecht bevat Bacardi Carta Blanca, munt, basilicum en, eh, runderbouillon van de pho (10 euro). Een brug te ver voor mij, maar misschien durf jij het wel aan.