‘Detox-eten’ bij Pho 91

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Pho 91, het nieuwe Vietnamese restaurant in de Kinkerstraat, is net open. De viscakes vond Patricia zozo, maar oh là là die noedelsoep!

In West zijn Vietnamese restaurants op één hand te tellen. Je hebt Viet View in de Foodhallen en Miss Saigon in de Bilderdijkstraat. Sinds 21 november is dat rijtje uitgebreid met Pho 91 in de Kinkerstraat. Zoals je hier eerder kon lezen, zit deze nieuwkomer in het pand waar eerder SNCKBR zat en is het de tweede vestiging van het razend populaire Pho 91 in de Albert Cuypstraat. Het filiaal in West is veel ruimer; er is plaats voor circa zestig personen. Reserveren is hier wél mogelijk.

Meterslange bar
Vetplanten aan de muren, her en der geschilderde portretjes van Aziatische vrouwen, een meterslange bar. Een handvol toeristen, maar vooral veel twintigers en dertigers. Omdat ik alleen ben, duik ik meteen in het donkerste hoekje van de zaak. Een medewerkster in kekke tuinbroek kan dat blijkbaar niet aanzien en neemt me mee naar een tafel met licht bij het raam. “Veel gezelliger, toch?” Dat is zeker waar, bovendien heb ik nu beter zicht op de kaart.

Viscakes
Even overweeg ik om weer te kiezen voor twee ‘oude bekenden’ uit De Pijp: gefrituurde gekarameliseerde kippenvleugels en bun cha gio, een lauwwarme noedelsalade met komkommer, wortel, ‘radijs’, koriander, stukjes pinda en loempia’s. Maar omdat ik zin heb om me weer op vakantie in Hanoi te wanen, kies ik voor cha cha. Deze viscakes met dille zijn gebaseerd op de gelijknamige iconische visschotel uit die stad. Ik at het origineel ooit bij Cha Cha La Vong, een basaal zaakje in Hanoi, waar ze enkel dat visgerecht maken. De viskoekjes bij Pho 91 maken bepaald geen flitsende entree; het zijn ukkepukken. Een vergrootglas was welkom geweest. Ze hebben de textuur van Chinese visballen en glibberen rap naar binnen. De smaak is vrij vlak, de dille pept de boel ietsjes op.

Heiligschennis
Gelukkig komt daarna het échte werk: een flinke kom pho ga, een versie van de beroemde Vietnamese noedelsoep (13,50 euro). In mijn kom drijven de noedels wél in een runderbouillon, maar zijn de plakken rundvlees vervangen door kip. Kijk, dáár word ik nou blij van: lekker mals kippenvlees on top,blaadjes verse Thaise basilicum erbij. Het ‘anijsachtige’ van die kruiden maakt de krachtige bouillon geraffineerder en spannend. Ik proef gember, munt, koriander. Ik bijt in een vers pepertje en pers een limoen uit. De soep heeft iets medicinaals, maar dan op een steengoede manier; alsof ik een detox onderga, zonder af te zien. Het voelt als heiligschennis om na afloop een espresso te nemen. De soep vraagt om thee na afloop, jasmine green of verse gemberthee, punt uit.
http://www.pho91.nl

DeWestkrant