Slurp-alert: waar je de beste noedelsoepen haalt in West

De soep van Sora.
Hoogstins2024
Hoe kouder het wordt, hoe lekkerder het is om boven een kom warme bouillon te hangen. Met de perfecte noedels erin is het feest compleet: klooien met chopsticks en slurpen maar. Waar in West en Nieuw-West krijg je waar voor je geld? Bij deze drie uitblinkers!  

1. Aries Noodles, Koningin Wilhelminaplein
De noedelkoning van Nieuw-West is een begrip binnen de Indonesische gemeenschap in Amsterdam en omgeving. Aries laat zijn zelfgemaakte noedels in de wok glijden óf in een pan met bouillon. Hij doet er verse groenten en kruiden bij en naar keuze pittige kip, zoet varkensvlees, rundergehaktballetjes en wonton. Als je de vegetarische optie bestelt, doet hij er tofu en champignons bij. Op dit moment heeft hij zijn openingstijden flink teruggebracht en kun je alleen zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur bij hem terecht voor afhaalmaaltijden.
2. Pho 91, Kinkerstraat
De naam van de zaak verwijst naar de befaamde Vietnamese noedelsoep die meestal wordt geserveerd met rundvlees. Behalve met rundvlees is er ook een allemachtig lekkere versie met kip. Als ik eraan denk, krijg ik weer trek. Want: “L
ekker mals kippenvlees on top, blaadjes verse Thaise basilicum erbij. Het ‘anijsachtige’ van die kruiden maakt de krachtige bouillon geraffineerder en spannend. Ik proef gember, munt, koriander.” Voor vegetariërs is er een speciale versie: tofu, champignons en peultjes in een vegetarische bouillon. Je kunt je buit zowel afhalen als laten bezorgen.
3. Sora Sapporo Ramen, Marco Polostraat
Bij deze ramen-hemel in De Baarsjes haalt de eigenaar zijn noedels uit
de plek waar hij én de populairste ramen van Japan zijn geboren: Sapporo. De soepen bij Sora zijn er in drie smaken: miso (gefermenteerde sojabonen), shoyu (sojasaus) en shio (zout). Er zijn toppings als zoete maiskorrels, gekookte eieren en char siu (geroosterd varkensvlees). De bouillons worden getrokken van vlees, maar er is ook een vegetarische versie. Ik slurpte er ooit de tonkotsu shoyo ramen. Een hemelse ervaring, herinner ik me. “Ik proef een zweem varken en verslind de topping van gegrild varken, een vleesexplosie om in te lijsten; zalig hoe alles uiteenvalt als je erin hapt. De smaak is niet in de geijkte vier ‘tinten’ te vangen: de soep is niet zoet, zout, zuur of bitter. Dit is pure ‘umami’, alias de ‘vijfde smaak’.” Trek gekregen? Haal je soep af of laat ‘m bezorgen.