Restauratie Keith Haring is klaar

Wethouder Marieke van Doorninck, en stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki bij het werk van Keith Haring. (Foto: Merlijn Doomernik)
Hoogstins2024

De restauratie van de mega-grote muurschildering (12 bij 15 meter) van Keith Haring op het voormalige koelhuis van het Foodcenter is klaar. Wethouder Marieke van Doorninck en stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki (rechts) gingen voor deze gelegenheid met het fabeldier op de foto.
Na twintig jaar lang verborgen te zijn geweest, kwam de schildering twee jaar geleden te voorschijn bij de voorbereidingen van de ontwikkeling van Marktkwartier, een nieuwe woonwijk op het Foodcenter. Het werk had achter een stalen plaat gezeten en daardoor last van roest en loslatende verf. “Het resultaat van ons restauratiewerk is dat je de manier waarop de kunstenaar het werk heeft geschilderd, met de druipende verf en de verfstreken, nu beter ziet en ervaart”, aldus restaurateur Anthonio Rava. De restauratie is eind augustus begonnen. De restaurateurs -een internationaal team- zijn dus ruim twee maanden aan het werk geweest.
Het fabeldier is het grootste bewaard gebleven werk van Keith Haring in de openbare ruimte. Hij schilderde het in de jaren tachtig, toen hij voor zijn tentoonstelling in het Stedelijk in Amsterdam was.
In Marktkwartier komen 1700 woningen en voorzieningen met de nadruk op duurzaamheid. Door de corona-maatregelen was er niet echt een onthulling. De ontwikkelcombinatie van Ballast Nedam Development en VolkerWessels Vastgoed willen volgend jaar op een feestelijke manier het kunstwerk ’teruggeven aan de stad’.