‘Molen De Otter kan te weinig draaien door nieuwbouw Marktkwartier’

Houtzaagmolen De Otter uit 1631 langs de Kostverlorenvaart. Op de voorgrond worden de droogloodsen herbouwd. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Houtzaagmolen De Otter krijgt ‘onaanvaardbaar’ veel last van woningbouw op het Food Center. Door windverstoringen zal het rijksmonument uit 1631 veel minder kunnen draaien en zagen. Dat stelden molenaar Roel Gremmer en mede-eigenaar Guido Mensink van het molenterrein dinsdagavond als insprekers in de stadsdeelcommissie van West.

Op het terrein langs de Jan van Galenstraat komen 1700 woningen, waaronder gebouwen van zes tot twaalf verdiepingen. De gevolgen voor De Otter 110 meter verderop zijn volgens de gemeente beperkt. Zo’n 16 procent van het benutbare windaanbod zou wegvallen. De molen zou in de toekomst nog genoeg kunnen draaien. 

De gevolgen zijn veel ernstiger, aldus Guido Mensink van De Otter. Volgens hem wordt de molen ‘met uitsterven bedreigd’ door het wegvallen van geschikte wind. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat ruim 40 procent van de westenwind wegvalt, aldus Mensink. Hij noemde dit ‘onaanvaardbaar en in strijd met het bestemmingsplan’.

Mensink bepleitte om enkele woongebouwen van het Marktkwartier te verlagen of te verplaatsen. Door 85 woningen aan de andere kant van het grote terrein te bouwen kan De Otter blijven draaien en zagen, aldus Mensink. Het totaal aantal van 1700 woningen kan dan gelijk blijven.

Dagelijks bestuurder Thomas Hermans van West zei dat het college van B en W de afwegingen maakt. Ook meldde hij dat de ontwikkelaars van het Marktkwartier opnieuw bezig zijn met een studie, en dan met een maquette in een windtunnel. Hermans wil nu eerst de resultaten van deze studie afwachten alvorens B en W te adviseren. 

DeWestkrant