Specialisten renoveren de ‘Amsterdam Mural’ van Keith Haring

(beeld: Hanna Hachula)
Hoogstins2024

Een internationaal team gaat aanstaande maandag 31 augustus beginnen met de restauratie van de muurschildering van Keith Haring op het terrein van het Food Center Amsterdam aan de Jan van Galenstraat. De restaurateurs gaan zes weken aan het werk met het twee jaar geleden ontdekte werk van de schilder.

De schildering staat inmiddels bekend als ‘Amsterdam Mural’ en geldt als het op een na grootste bewaard gebleven werk van Haring, die overleed in 1999. Nu het werk zichtbaar is gemaakt, is het een icoon in West geworden.

De Amerikaan Will Shank en Italiaan Antonio Rava restaureerden eerder werk van Haring in Pisa en Parijs. Antonio Rava gaat het werk leiden en wordt bijgestaan door een aantal assistenten. Na de restauratie wordt er een coating aangebracht om het werk te beschermen tegen weersinvloeden.

The Amsterdam Mural van Haring werd in 2018 ontdekt achter een metalen plaat op het gebouw, dat in de jaren negentig dienst deed al depot voor het Stedelijk Museum. Keith Haring had daar in 1986 een tentoonstelling en trok met een aantal jonge kunstenaars de stad in om graffiti te maken.

De restauratie wordt betaald door de gemeente en Ballast Nedam en VolkerWessels die het terrein ontwikkelen tot de wijk Martkwartier met 1700 woningen.