‘Klokkentoren Centrale Markthal herbouwen’

Klok uit 1934 belangrijkste uurwerk voor generaties Amsterdammers

Centrale Markthal met rechts de klokkentoren. (Foto Stadsarchief Amsterdam/Archief Dagblad Het Vrije Volk)
Hoogstins2024

De Centrale Markthal in 1935, gezien vanaf de Jan van Galenstraat. De nieuwe ‘buik van Amsterdam’ was net voltooid. De klokkentoren werd een baken voor generaties Amsterdammers. De klok werd zelfs ‘het belangrijkste uurwerk in hun dagelijks bestaan’, lezen we op Wikipedia.

De markthal op het Food Center wordt nu gerestaureerd. Het gebouw wordt het middelpunt van de nieuwe woonwijk Marktkwartier. Naast horeca, bedrijven en winkels komt er in de Centrale Markthal ook een hotel, zoals De Westkrant berichtte. Maar waar is de toren gebleven?

Pleidooi voor herbouw
De klokkentoren is in de jaren tachtig van de vorige eeuw gesloopt. Vanwege schade aan het beton, volgens Wikipedia. Zo verdween de iconische klokkentoren uit West. Maar niet uit hoofd en hart van Wouter Jansen, die al bijna zijn hele leven in de buurt woont. Hij vindt het ’triest’ dat de toren is verdwenen en pleit voor herbouw. 

Herinneringen
Jansen heeft levendige herinneringen aan de toren. “Als kleine jongen keek ik er dagelijks op uit. Voor de jeugd was het een markant punt om te weten wanneer je thuis moest komen. De torenklok was ook zichtbaar aan de zijde van de Willem de Zwijgerlaan.” Oud-marktmeester Frans Croese vertelt in deze video over vroeger. “De klok was voor heel veel mensen een horloge waar ze blind op vaarden.”

‘Toren hoort bij Marktkwartier’
Plannen voor de herbouw van de toren zijn er niet, maar Wouter Jansen hoopt met zijn oproep daarin verandering te brengen. “De toren hoort bij het Marktkwartier en zou in ere hersteld moet worden.”

De Centrale Markthal met klokkentoren in 1935, gezien vanaf de noordzijde. (Foto Stadsarchief Amsterdam)
DeWestkrant