De 11 opmerkelijkste pizza’s van West

Pizza Project: voor 'vurige pizza's met een schaar.
Hoogstins2024

Ooit was een pizza met tomaat, mozzarella en basilicum hot. Maar een beetje pizzabakker van nu goochelt met 1001 andere toppings en maakt er een vernieuwend geheel van. We hebben de elf interessantste creaties van West voor je getraceerd.

Bar Strangelove, Oud-West: zeewier, shiitake en sesam (1)
In het restaurant van bioscoop Lab 111 in de Arie Biemondstraat serveren ze pizza’s met ‘een filmische inslag’. Een spannend voorbeeld daarvan is de Princess Mononori met shiitake in soja, mozzarella, edamame (onrijpe sojaboontjes in de peul), Japanse mayo, nori (eetbaar zeewier) en sesam.

Bella Storia, Bos en Lommer: Nutellla, mascarpone & kokossnippers (2)
Bella Storia was al een klinkende naam in Westerpark, maar sinds vorig jaar heeft de zaak ook een vestiging in de Karel Doormanstraat in BoLo. Klassieke pizza’s domineren de kaart, maar er is mooi wél een heel geinig dessert bij de nieuwste vestiging: een dubbelgeklapte pizza (calzone) met Nutella, mascarpone en kokossnippers.

Beppe, Oud-West: bacon & venkelworst (3)
Deze zaak aan de Nassaukade is vernoemd naar de Italiaanse modekoning Giuseppe Modenese, die liefkozend ‘Beppe’ werd genoemd. Van de Napolitaanse pizza’s die hier op de kaart staan, springt de Crispy Bacon eruit. Althans voor carnivoren. Niets tomatensaus op deze pizza, maar wél onder meer knisperende bacon en de harde kaas grana padano. Met een venkelworstje on top schijnt het nog beter te worden.

Buurman, De Baarsjes: zuurkool, walnoten & chipotlemayo (4)
Deze ‘hartendief’ in de Witte de Withstraat barst van vegetarische en vegan pizza’s met verrassende toppings. Een van de pizza’s die mij intrigeert is de Sauerkraut: crème fraîche, huisgefermenteerde zuurkool, gegrilde en gekruide walnoten, rode ui, smoked cheddar en chipotlemayo.

Buurman, De Baarsjes: pompoensaus & vegan Surinaamse ‘kip’ (5)
Behalve de Sauerkraut vind ik ook de pizza met vegan Surinaamse ‘kip’ van Buurman het vermelden waard. Een creatie met pompoensaus, gemarineerde oesterzwam, kousenband, madame Jeannette mayo en zuur. Je moet er maar opkomen!

De Italiaan, Oud-West: pompoen, porcini & pistaches (6)
Aan vegetarische pizza’s geen gebrek bij deze zaak in de bloedmooie Bosboom Toussaintstraat. Vooral de Duca Zucca zie ik wel zitten: pompoen, ricotta, pistaches, porcini en méér.

Fiko, Oud-West: pistaches, verse truffel & bladgoud (7)
We schreven al eerder dat Fiko bepaald geen Pizza Hut is. Bij deze zaak in de Eerste Constantijn Huygensstraat komt een publiek van ‘glamour meets Zuidas’. Ik spotte er een pizza waar decadente eters vast van uit hun dak gaan, namelijk eentje met mozzarella, kerstomaatjes, grana padano en geroosterde pistaches. Om het geheel nog meer op te leuken, raad ik ze aan om er verse truffel op te laten leggen en/of 24-karaats bladgoud (101 euro).

Nnea, Oud-West: geroosterde octopus, inclusief sap & stracciatella (8)
De zaak die in 2020 de pizza-meditatie lanceerde, ziet zichzelf als de ‘metropolis for the new generation pizza’. Nogal wiedes dat in het pand aan de Bilderdijkstraat spannende pizza’s op je bord glijden, zoals de Partenope: geroosterde octopus, inclusief sap, tomaten (rode en gele), citroen, peterselie en stracciatella, een mix van mozzarella en verse room.

Pinsa’s, Westerpark: brie, rozemarijn & Parmaham (9)
Geliefde pizzastek in de Spaarndammerstraat met een forse collectie pizze bianche (pizza’s zonder tomatensaus). Wat dacht je bijvoorbeeld van de 50 Mila met roomsaus, brie, mozzarella, Parmaham en rozemarijn?

Pizza Pizza, Westerpark: crème van aubergine, gorgonzola & taralli (10)
Dit restaurant is onderdeel van club Radio Radio in de Pazzanistraat. Een van de pizza’s op het menu heeft taralli as topping, ‘broodstengels’ in de vorm van ringen. De chef combineert deze hartige koekjes met crème van aubergine, gorgonzola, courgettes, uien en grana padano. Om het helemaal áf te maken, adviseert hij om er een Italiaanse worst bij te doen.

Pizza Project, Oud-West: pepperoni, chilipepers & chili-infused honing (11)
Bij deze pizzabar in de Wilhelminastraat kun je pizza met een schaar eten en zijn sommige pizza’s ook in kinderportie te krijgen. Dat laatste geldt overigens niét voor de Margheritha met pittige salami, chilipepers en chili-infused honing. Voor het gros van de koters is deze vurige pizza namelijk echt te hoog gegrepen.

Buurman: pizza met vegan Surinaamse ‘kip’