De nieuwe Buurman is een hartendief

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Patricia merkte dat café-restaurant Buurman in de Witte de Withstraat al behoorlijk op stoom is. Op zaterdag 29 juni is de officiële opening en gaat het dak eraf met gratis pizza en limoncello.

Zoals De Westkrant eerder schreef, wonnen de mannen achter eetwinkel Buurman & Buurman vorig jaar de pitch voor het pand in de Witte de Withstraat 102. Tijdens de pitchwedstrijd, uitgeschreven door woningcorporatie Ymere, hadden vier andere ondernemers het nakijken. Paul Schoenmakers, die met voormalig buurman Coen Ruiter van de Erasmusgracht de eetwinkel in de Mercatorstraat startte, zag het helemaal voor zich. De nieuwe zaak in de Witte de With moest een ‘echte buurttent’ worden. Ook hier zouden ze houtovenpizza’s serveren, maar het aanbod zou breder worden dan bij hun eerste zaak.

Italiaanse strandtent
Begin juni was het zover en gingen de deuren van Buurman De With wagenwijd open. Op de dag dat wij aanschuiven, zit het loeigrote zonnige terras knettervol. Tafels in verschillende hoogten, stoelen van zowel plastic als hout. Niets te strakke styling, maar ‘gewoon’ sympathiek rommelig. Een raket van een kind sjeest voorbij en eist pizza en wel nú. Stelletjes delen kussen uit. Kinderen buigen zich over kleurplaten. Het is appeltje-eitje om deze nieuwe Buurman in je hart te sluiten. De eetwinkel was al jaren een van de buurtlievelingen en de geschiedenis lijkt zich nu te herhalen. Blikken van herkenning onder de bezoekers. Het gros van hen is te voet. Een wijntje meer of minder maakt dus niet uit. Gelach, gesmak, gekeet. De sfeer van een Italiaanse strandtent op zondag, alleen zonder het strand.

Smaakbommen van het seizoen
Bij deze nieuwkomer kun je de hele dag terecht: ontbijt, lunch, borrel en diner. Werken, koffiedrinken, relaxen. Alles kan. Wij starten met verse vijgen en parmaham. Veel is het niet, maar het is wel gruwelijk lekker. Vijgen zijn nu een must-eat. Het zijn dé smaakbommen van dit seizoen. In combinatie met de steengoede ham, verse peper en – halleluja – druppels truffelolie zijn ze ronduit excellent. We delen een flinterdunne pizza met een zomerse mix van paprikasaus en gegrilde groenten (12 euro) en een portie ravioli met mild gekruide ossobuco (13,50 euro). De tiramisu is helaas op, krijgen we te horen. Maar ja, hoe erg is dat als je ook in een royaal stuk limoencake met poppy seed kunt prikken? Goede zachte koffie erbij, niet van die ingewikkelde, bittere drab die het nu helemaal is, en onze avond kan niet meer stuk.
https://www.facebook.com/buurmandewith/

 

DeWestkrant