OLVG brengt chemo per bakfiets aan huis

Foto OLVG
Hoogstins2024

OLVG start op de locaties West en Oost een pilot waarbij een deel van de kankerbehandeling thuis bij de patiënt wordt toegediend. De oncologieverpleegkundige maakt gebruik van een elektrische bakfiets. 

“Tijdens een kankerbehandeling brengen patiënten veel tijd in het ziekenhuis door. Wij weten dat deze periode als zeer belastend wordt ervaren. Met deze nieuwe service kunnen we een deel van de behandeling gewoon thuis bij de patiënt verzorgen”, aldus Maud Geenen, oncoloog in OLVG. Het ziekenhuis koos voor elektrische bakfietsen omdat die makkelijk kunnen worden geparkeerd.

Vier oncologieverpleegkundigen rijden een half jaar lang twee dagen per week naar de patiënten. Het OLVG onderzoekt of patiënten de behandeling thuis inderdaad prettiger vinden dan in het ziekenhuis. De pilot wordt ondersteund door het ministerie van VWS en Zilveren Kruis.

Spoedeisende hulp kort dicht

De afdeling spoedeisende hulp van het OLVG West is in de nacht van donderdag op vrijdag enkele uren gesloten geweest vanwege een gesprongen waterleiding na werkzaamheden. Op dat moment waren 22 patiënten aanwezig. Hun veiligheid is volgens het OLVG niet in het geding geweest.

DeWestkrant