De overgang – specialisten OLVG delen kennis en tips op informatiedag

OLVG-gynaecoloog Dorenda van Dijken. 'De overgang heeft impact op je gezondheid'. (Foto OLVG)
Hoogstins2024

Opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen en zelfs hartritmestoornissen: klachten waar veel vrouwen mee te maken krijgen tijdens de overgang. Op 18 oktober is het Wereld Menopauzedag. OLVG-gynaecoloog Dorenda van Dijken heeft een dag vol informatie en activiteiten opgezet in OLVG locatie West. 

“Of je nu klachten hebt of niet, de overgang heeft impact op je gezondheid. Praten over de overgang en zorgen dat je de juiste informatie krijgt over deze belangrijke levensfase is dan ook ontzettend belangrijk. Het kan klachten verminderen en soms ook voorkomen”, aldus gynaecoloog Dorenda van Dijken. Zij probeert al 25 jaar de overgang uit de taboesfeer te halen. 

Specialisten delen kennis en tips
In de hal van OLVG locatie West staan woensdag 18 oktober verschillende specialisten klaar voor bezoekers op een informatiemarkt. Onder andere een ziekenhuispsychiater, internist en gynaecologen delen hun kennis en tips. Ook huisartsen en overgangsconsulenten zijn aanwezig. Cardioloog Janneke Wittekoek legt uit wat de impact is van de overgang op het hart en wat je kunt doen bij klachten.

Vrouwengezondheid ondergewaardeerd
“Vrouwengezondheid is jarenlang ondergewaardeerd geweest, dus het is tijd dat daar nu extra aandacht voor komt”, aldus Dorenda van Dijken. “Er zijn zoveel vrouwen die tijdens hun cyclus en in de overgang tegen dingen aanlopen: depressie, slecht slapen, slecht kunnen concentreren. En het is een beetje vrouw-eigen om te denken: ik moet me niet zo aanstellen. Vrouwen worstelen vaak in stilte. Nu het meer bespreekbaar wordt komen de vrouwen met hun verhalen naar buiten. Dat is zo belangrijk.’

De informatiedag op woensdag 18 oktober wordt om 13.00 uur feestelijk geopend door Caroline Tensen. Zij schreef een boek over eigen ervaringen tijdens de overgang. De informatiemiddag duurt tot 17.00 uur.

DeWestkrant