Aanpak armoede in de Kolenkitbuurt – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Afgelopen winter gingen we in de Kolenkitbuurt met het fixteam langs de deuren om mensen te helpen energie te besparen in huis. Dit deden we onder andere met radiatorfolie, waterzuinige douchekoppen en spaarlampen. Bewoners hadden torenhoge energierekeningen die zij nauwelijks konden betalen. Ik mocht samen met de meest ervaren energiecoach mee naar een bewoner. Samen namen de bewoner en de energiecoach alles in huis grondig door. Deze bewoner had torenhoge energierekeningen, zijn huis is tochtig en de verwarming deed hij al lang niet meer aan. De rekening naar beneden krijgen in een slecht geïsoleerd huis is en blijft lastig.

Regelingen rondom armoede in de stad
Dit schetst een goed beeld van de Kolenkitbuurt. Volgens het laatste onderzoek naar de armste buurten van Nederland (2023) door het Sociaal Cultureel Planbureau heeft de Kolenkitbuurt de meeste arme mensen van Amsterdam. Vanuit de gemeente hebben we dus blijvend extra aandacht voor deze wijk. Met een speciale aanpak ondersteunen we de bewoners bij het vinden van de (inmiddels) 30 regelingen rondom armoede in de stad. We gaan ook de huizen vernieuwen, maar voor de nieuwe huizen er staan en de bewoners er kunnen wonen, zijn we helaas jaren verder.

Liefde voor de wijk
Bewoners van de Kolenkitbuurt weten heel goed wat zij willen en kunnen met hun wijk, en dat doen zij met liefde. In cultureel Centrum Maqam zijn geweldige programma’s te zien en ook bij het inloopspreekuur met jongeren is iedereen welkom. De dames van de Kolenkitkoks maken de beste gerechten én geven vrouwen een platform om zichzelf te ontplooien tot professionele cateringkoks. Het Zid theater maakt unieke voorstellingen en zorgt dat jong talent uit de Kolenkitbuurt gezien wordt. Kortom, de liefde voor de wijk is enorm en uniek.

Wens voor basisinkomen
Ik gun de mensen in wijken zoals De Kolenkit dan ook een basisinkomen, waarbij zij zelf beslissen over hun inkomsten en kunnen investeren in de toekomst. Zo’n basisinkomen kan het verschil maken. Mijn wens is dat we de komende jaren bewoners uit onder meer de Kolenkitbuurt niet meer terugzien in het overzicht van de armste buurten van Nederland, maar dat zij meer rust en ruimte in hun hoofd krijgen door financiële zekerheid.

DeWestkrant