Hoe je een pizza maakt die 78 euro kost

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij Industry Kitchen in New York betaal je 2000 euro voor het pronkstuk van de kaart: een pizza met 24-karaats bladgoud, truffels, kaviaar, foie gras en Stilton. In vergelijking daarmee is de Gold Ricchezza van Fiko in de Eerste Constantijn Huygensstraat een poor man’s pizza; de pizza met witte truffel, mozzarella, champignons, gekaramelliseerde cherrytomaatjes en 23-karaats bladgoud kost slechts 78 euro.

Het goud op de pizza past uitstekend bij de gouden details in het robuuste zwartgrijze interieur. Een Dubai-fähige setting met Italiaanse warmte. Adriano Favia en Andrea Roncone brullen ‘buona sera’ als we binnenkomen, terwijl de pizzabakker achter hen een lap deeg in de lucht laat tollen. Adriano is general manager en samen met ‘drie famous Italian football players’ eigenaar van de zaak, Andrea is manager. Een fraaie blondine – hoe kan het ook anders? – brengt ons naar onze tafel.

Al is Fiko pas open sinds 16 juli, het zit hier bomvol. Het publiek is ‘glamour meets Zuidas’ (and us). We zijn allemaal uitgelaten. De beat op de achtergrond wakkert dat aan. Zwoel, al dat gedempte licht, ook. Al is het wel een gedoe om de kaart te lezen, vooral als de letters een grootte van 8 punts lijken te hebben. Mijn kippige ogen ontwaren veel gerechten uit Puglia (worst, burrata), de geboortestreek van Adriano en Andrea – zo blijkt.  ‘Ah, you know Puglia? Meraviglioso, no?’ Bloedmooi is het daar zeker. Bovendien kun je er verdomd goed eten.

Net als bij Fiko. Die pizza met goud mag dan volledig over the top zijn, de andere gerechten zijn prima in balans. De gegratineerde paddenstoelen zijn goed vlezig en bescheiden gekruid, de gnocchi zijn net snoepjes in hun verfijnde pesto met pijnboompitten en knetterverse kerstomaatjes. De pizza Norcina heeft een dunne korst met knapperige uiteinden. Zoete tomatensaus, mozzarella en een milde saucijs uit Norcia, een stad in Umbrië, bekend van zijn boerenworsten. Typisch ‘een gevalletje van arrivederci’. Kan ik de volgende keer meteen checken wie er bereid is om 78 euro voor een pizza neer te tellen.
http://www.fikoamsterdam.com