Borrelen op z’n Thais doe je hier

(foto: Kirsten van Santen)
Hoogstins2024

De Kevin Bacon Bar serveerde als eerste in West Thaise happen bij de borrel. Bij Bar Karakter staan ze inmiddels ook op de kaart én kun je na het eten aan de karaoke. Cruise van bar naar bar en maak er een gepeperd tripje van.

De eerste keer dat ik in Bangkok borrelde op zijn Thais herinner ik me nog goed. Backpackerswalhalla Khaosan Road, Boys (Summertime Love) van Sabrina uit de speakers, een ijskoud Singha-biertje, een schaal viskoekjes. Puur genieten bij 32 graden. Voor dat geluksgevoel hoef je niet per se naar Thailand. Je kunt gewoon in West blijven en deze plekken bezoeken.

Halte 1: Kevin Bacon Bar, Witte de Withstraat
Om in de stemming te komen, krijgen we bij Kevin Bacon, de bar van Hotel not Hotel, een Tom Kha Kevin. Deze alcoholische variant op de beroemde Thaise kippensoep, tom kha kai, bestaat uit ginger infused gin, kokosmelk, korianderstroop, limoensap en chilivlokken. Hij drinkt even soepel weg als een milkshake. Een fijne binnenkomer in deze industriële, maar toch zwoele setting.
In een decor van kaarslicht en orchideeën hangen internationale hotelgasten op lage banken en lurken ze aan cocktails met veelbelovende namen als Champagne in the Brain en Sawadee. Buurtbewoners prikken in pad thai en kip cashew.
De gerechten rollen uit een minuscule keuken waar chef-kok King – officieel ‘Suchart’ – over de wok regeert. King komt uit Pattaya en kookte eerder in zijn geboorteland en Portugal. Voordat hij in 2016 bij Kevin Bacon begon, werkte hij bij Bird op de Zeedijk. Zijn koekjes van kip, vis en inktvis zijn absoluut niet van die magere scharminkels die je vaak ziet, maar sappige dikkerds, die nog beter smaken met het zoetzure sausje erbij. De steak salade is aardig pittig, maar iets te westers naar mijn smaak. Waarschijnlijk komt dat door de stukken tomaat erin. Over de saté van kip heb ik niets te mekkeren: gulle stukken vlees met saus waarin nog stukjes pinda zitten. De Funky Falcon van brouwerij 2 Chefs past er uitstekend bij.
http://www.kevinbacon.nl

Halte 2: Bar Karakter, De Clercqstraat
Deze bar vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Je kon er een tijdje borrelen met de juicy steaks van De Grill Fabriek, maar inmiddels werken ze samen met Soi 75, een Thai street food concept van de eigenaren van het Thai Food Café uit Oost. Bij dit eetcafé at ik ooit een gegrilde varkensworst naar het recept van een slager uit Chiang Mai. Even was ik weer terug op mijn favoriete markt in die stad: Talat Thanin. De onweerstaanbare geur van net gegrild sappig vlees met Thaise kruiden erdoorheen. Erg goed!

Gelukkig kun je deze worst ook bij Karakter eten. Valentijn Brinkman, waarschijnlijk de meest enthousiaste bedrijfsleider van het land, kijkt niet vreemd op als we er ook nog bier en sticky rice met mango bij bestellen. Best een rare combinatie, toch? “Welnee, wij vinden niets gek. Gewoon lekker doen.”
Het worstje is net zo lekker als ik me herinner. Het toetje van kleefrijst, kokosmelk en mango, zal rond juni nóg beter smaken. De Thaise mango die je in Nederland kunt krijgen is dan op zijn best: zijdezacht en superzoet. Het heeft wel wat om dit Thaise dessert in een coole Amsterdamse kroeg te eten, terwijl de trams voorbij denderen en hits van Lenny Kravitz uit de speakers knallen.
“Mochten jullie straks nog een liedje willen zingen in onze private karaoke room, dan kan dat hoor.” Volgens Valentijn is dit de enige plek in West waar je karaoke kunt doen. De kamer is razend populair. Wat een briljant idee, zo’n karaoke room. Wie wil nou niet even de popartiest uithangen? Nou, ik weet wel waar ik mijn volgende verjaardagsfeest vier.
http://bar-karakter.nl

DeWestkrant