Wijn met gefrituurde olijven in de Jan Pieter Heijestraat

Hoogstins2024

Bij wijnbar Pipistrello staan wijnen uit Le Marche en gevulde borrelplanken op de kaart. Een briljant idee, maar Patricia beleefde er onverwachts een balansdag.

We schreven al eerder over de komst van twee veelbelovende zaken in de Jan Pieter Heijestraat: wijnbar Pipistrello en JP Bubbel Atelier. Sinds 7 december zijn de zaken van Claudia Helmer en Berber Bijlsma open en is de bruisende J.P. weer twee hotspots rijker. Op de donderdag dat we er zijn, zit het vooral in de wijn-poot van dit drankimperium behoorlijk vol met buurtbewoners. Een handvol twintigers is op stap met pa of ma.
Waarschijnlijk zal het van het weekend ook dringen zijn in het bubbel-deel dat via Pipistrello te bereiken is; dit moet dé plek worden om het weekend knallend in te luiden.

Le Marche
Pipistrello (‘vleermuisje’) ziet er conform de trend behoorlijk duurzaam uit: veel ongelakt hout, vintage stoelen, planten tegen de muur met een lijst eromheen, bij wijze van green art. De stoelen zijn laag in verhouding tot de lange houten tafel bij de ingang. Met m’n 1.60 kom ik amper boven de tafel uit. Elke keer als ik wat tegen mijn tafelgenoot zeg en omhoogkijk, voel ik me een kwakende kikker. Anyway, dit dier wil drinken. We vragen naar een goede rode wijn. De serveerster reageert kordaat op deze wel heel erg open vraag: “De huiswijn is lekker en makkelijk.” Ondanks de waslijst met zelf geïmporteerde wijnen uit de Italiaanse streek Le Marche trakteert ze ons niet op tekst en uitleg bij de wijnen. Opmerkelijk, het lijkt me dat de wijn een van de unique selling points is.

Bitterballen van olijf
Van het antipasti-menu nemen we een specialiteit uit Le Marche: zes gevulde olijven (6,80 euro). Een goede zet. De grote vlezige groene olijven zijn gekruid en gepaneerd in de frituur gedaan. Net een soort bitterballen. Een warm hapje is natuurlijk precies wat je wilt als het buiten miezert. Daarna nemen we een van de borrelplanken die fungeren als hoofgerecht: de piatti medio donna, met parmaham, mortadella, parmezaan, buffelmozzarella, gemarineerde spinazie, truffelhoning en brood (23,50 euro).

Praxis
Ik juich als de plank aankomt, maar kalmeer al rap: véél plank, weinig beleg. Zo’n acht plakjes vlees, schat ik. Ongeveer tien stukjes kaas in totaal. Volgens de serveerster zouden hier twee personen goed van kunnen eten. Zeg, zijn wij nou zo gretig of zijn zij hier nou zo bescheiden? We proberen zo lang mogelijk met onze plank te doen, maar na minutenlang gesabbel is die toch echt leeg. Heb ik dus onverwachts een keer een balansdag gehad. Voortaan wat guller, dames? Wat alerter personeel zou ook fijn zijn. Zelf je bestek moeten halen, tevergeefs speuren naar servetten. Als we hadden willen doe-het-zelven, waren we wel naar de Praxis gegaan.
https://www.facebook.com/Pipistrello-336635890227447/?epa=SEARCH_BOX

DeWestkrant