BBQ in de geest van Elvis

Amerikaans eten is veel meer dan kleffe hamburgers verorberen in een fastfoodtent. Het nieuwe barbecuerestaurant Graceland in West serveert langzaam gerookt, supermals vlees, vis en groenten. Het geheim: de Big Black Betty, een oven van 1400 kilo uit Texas. Vlees van scharrelvarkers wordt hierin zelfs 14 uur lang gegaard.

De Amerikaanse eigenaar Brian Nicholas wil Nederland laten proeven hoe je echt moet barbecuen. Hij werkte eerder in Amsterdam in de muziekindustrie, en als kok in restaurants als Toscanini en De Kas. Terug in New York zag hij tussen het fastfoodgeweld de wedergeboorte van traditionele bbq-restaurants. Amsterdam kon volgens hem niet achterblijven.

Elvis

In De Marktkantine, het voormalige Marcanti bij het Food Center, vond hij een geschikte ruimte. Het restaurant is vernoemd naar Graceland, het landgoed van wijlen Elvis Presley in Memphis. De ruimte is een goed gelukte illusie uit de jaren vijftig: een ruige stalsfeer met veel hout, inclusief golfplaat en kippengaas. Een flipperkast. Tafels uiteraard, maar ook een bar waar je kunt aanschuiven voor schotels die The Lonesome Cowboy en The Smoking Gun heten. Vegetarische gerechten zijn er ook.

 

In het restaurant komen muziekoptredens, die live zullen worden uitgezonden door het eigen radiostation Radio Graceland. Denk aan rockabilly en country. Overdag is er lunch met ook broodjes en salades, op zondag een brunch voor het hele gezin. In het weekend blijft de keuken open tot half drie ’s nachts. ’’Ambitie is een droom, maar dan met een V8-motor’’, heeft Elvis ooit gezegd. Ook al staan er fietsen voor de deur en geen Amerikaanse sleeën uit de jaren vijftig, het is de lijfspreuk van restaurateur Brian Nicholas.

Graceland restaurant

Graceland Bar-B-Q. Jan van Galenstraat 8. www.gracelandbbq.com