The Steam Room: gezond en lekker afhaal-eten

Hoogstins2024

Op een avond zat Stefano Zese met vier vrienden te klagen over de kwaliteit van de gemiddelde afhaalmaaltijd. Smakeloos! Ongezond! Dát kon beter! Tientallen ideeën borrelden op en opeens was daar het ultieme alternatief: een stoommaaltijd. “Stomen is een snelle manier om eten te bereiden. Je hebt geen olie of boter nodig. De textuur blijft intact en er sijpelen geen voedingsstoffen of smaken weg. Het eten is dus gezond én lekker.”

Dit idee bouwden ze uit tot het concept van The Steam Room, een bezorg- en afhaalzaak in de Nickeriestraat (De Baarsjes). Van de vijf oprichters komen er drie uit Nederland en één uit de Dominicaanse Republiek. Stefano zelf komt uit Italië. Net zoals het gros van zijn partners heeft hij de Haagse Hotelschool gedaan. Alle vijf reizen ze veel en eten ze graag goed. 

Sinds 8 september zijn ze in business. “We hebben flink geëxperimenteerd om de smaken perfect te krijgen. We ontdekten dat bepaalde ingrediënten gestoomd niet lekker zijn. Zo is tofu het lekkerst als je het frituurt of bakt, maar dat maakt het weer ongezond. Daarom hebben we gekozen voor vleesvervangers die gestoomd wél lekker zijn, zoals tempeh.” 

Op de kaart: Noorse zalm met zoete aardappel, gamba’s met couscous, zeebaars met limabonen. Hoewel je de gerechten kunt laten bezorgen, gaan wij langs om Bombay Chicken (13,50 euro) en Pan-Asian Tempeh (11,50 euro) te scoren. We eten aan de enige tafel die er staat.

Vooraf krijgen we als verrassing een Hawaiiaanse salade (poké) met garnalen. “We zagen de poké in Europa en vonden dat het beter moest. Voor onze poké gebruiken wij geen sushirijst, maar wilde rijst. De sojasaus hebben wij vervangen door een saus die beter aansluit bij de Nederlandse smaak, zoals een honing-mosterdsaus. We maken de poké in dezelfde ruimte als The Steam Room, maar verkopen de salade via ons splinternieuwe merk Wiki Wiki. Door onze restaurant-achtergrond hebben we steeds weer nieuwe ideeën. Misschien lanceren we nog wel meer merken.”

Ik zeg: bring it on! Van die poké lust ik nog wel een bak of drie. Tempeh is verassend lekker samen met kikkererwten. De Bombay Chicken is niet zo zwaar als bij de gemiddelde Indiër, maar is licht, fris en subtiel gekruid. De chutney met sappige stukken mango is een bonus. https://www.facebook.com/TheSteamRoomAmsterdam/
https://deliveroo.nl/en/menu/amsterdam/amsterdam-west/wiki-wiki

DeWestkrant