Gewoon gezellig bij Bistro Bentinck

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bistro Bentinck is een van de populairste restaurants van Westerpark. Telkens als ik er langsloop zit het er behoorlijk vol, lezers als Silvie van Diepen en Linda Dettmer adviseerden De Westkrant om er een keer te gaan eten. De bistro zit op de hoek van de Bentinckstraat en de Fannius Scholtenstraat. Restaurant Bella Storia zit ernaast, schuin tegenover zit slijterij De Wijnrank.

De zaak wordt gerund door Jan en zijn zakenpartner Heidi. Sinds vorig jaar juli kun je hier terecht om te eten. Voor die tijd was het alleen een kroeg. “Het café zat er al sinds de jaren zestig. Ik heb de kroeg in 1994 overgenomen.”

Jan is zo’n man waartegen je meteen ‘oom’ wil zeggen. Toegankelijk, vriendelijk en vertrouwd. Een goede gastheer, een die alert om zich heen kijkt en bijna in zijn handen wrijft als je bestelt. Ben je klaar, dan is hij echt benieuwd of het eten heeft gesmaakt. “Ja, die worstjes zijn goed hé? Ze zijn gemaakt van scharrelvarken. Veel lekkerder dan ‘gewoon’ varkensvlees.”

Dat scharrelvlees komt uit de ‘familie’ Duroc, een varkensras dat bekend staat om zijn malse en sappige vlees. Prima met een linzenstoof, zuur en piccalilly (16,50 euro), zoals bij Bentinck. Mijn tafelgenoot heeft goede friet met mosselen. De kaart, die om de twee weken wisselt, heeft Mediterrane invloeden, maar flirt ook met andere keukens. Als voorgerecht is er bijvoorbeeld een Thaise kokossoep met kip. 

We sluiten af met koffie en pruimencrumble met cookies-roomijs. Lekker lepelen uit een fors glas, beetje mijmeren en luisteren naar de buren, onvervalste Amsterdammers die het erover eens zijn dat Scheveningen een mooie stad is, maar  dat ‘de sjonnies’ die er wonen toch echt een te grote bek hebben.

Slap lullen, ik ben er gek op. Het hoort ook bij een ontspannen, authentieke zaak als Bentinck. Dat mensen hier steeds weer terugkomen begrijp ik wel: het is er ‘gewoon gezellig’. Volgens de site is dat ook precies de bedoeling. Mission accomplished, ome Jan.
http://www.bistrobentinck.nl

DeWestkrant