5 x uitgaan in Amsterdam-West: film + pizza

Bar Coco, achter de bar rechts eigenaar Gerben. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Je hoeft geen wiskundige te zijn om te weten wat de simpelste formule voor een tof avondje uit is. Wij serveren je opties om een filmpje te pakken en een pizza te scoren.

1. De FilmHallen, Hannie Dankbaarpassage 12
In de buurt van deze bioscoop in Oud-West met zijn steengoede mix van blockbusters en arthousefilms struikel je bijna over de pizza’s. In De FoodHallen bakt Renato’s Romaanse pizza’s met bijvoorbeeld burrata en Parmaham. Iets verderop, De Clercqstraat 93III, zit een filiaal van Pazzi, de pizzaketen voor Shiny Happy People. Persoonlijk krijg ik nu al trek in de pizza met mozzarella, schouderham, champignons, gorgonzola, oregano en knoflookolie. Ben je bereid om iets verder te lopen, dan zou je op dinsdag bij De Pizzabakkers (Overtoom 501) een ‘filmpizza’ kunnen halen. Bij deze pizza krijg je een kaartje voor de Filmhallen.

2. Filmhuis Cavia, Van Hallstraat 52I
Dit filmhuis in Westerpark komt voort uit de kraakbeweging en bestaat nu veertig jaar. Het aanbod van deze iconische bioscoop is uniek en omvat ‘kleine’, soms obscure, films uit de hele wereld, waaronder Korea. In dezelfde straat kun je een pizza halen bij Bella Ciao op nummer 613. Alle pizza’s zijn vernoemd naar de hoofdpersonages uit de Netflix-hit Casa de Papel. Zo is de Professore belegd met tomaat, fior di latte, eekhoornjesbrood en truffel en verleidt de Berlino met tomaat, fior di latte, paprika, aubergine en courgette. Schuin tegenover Bella Ciao, bij Scala, hebben ze pizza-look-a-likes: flammkuchen, onder meer met spekjes, emmentaler, prei, rode ui en bieslook.

3. Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4

Elke laatste donderdag van de maand is er in dit filmhuis in Westerpark een avond van de Italian Cineclub en draait er een hedendaagse Italiaanse film die je nergens anders in Nederland kunt zien. Om in stijl te blijven, zou je daarvoor eerst een pizza kunnen eten. Waar? Bij Bar Coco, Pazzanistraat 10! Toen eigenaar Gerben hoorde dat club Radio Radio stopte met de verkoop van pizza’s zag hij een kans. Na een ‘go’ van Radio Radio verbouwde hij de keuken van zijn ouderwets gezellige zaak, waar hij Frans getinte gerechten serveerde, en maakte hij er onlangs een pizza- en wijnstek van. De nieuwe kok belegt de pizza’s met groente (cavolo nero, spinazie, rode ui en paddenstoel) of bijvoorbeeld met peer en vier kazen (buffelmozzarella, gorgonzola, tallegio, Parmezaanse kaas).

4. Lab 111, Arie Biemonstraat 111

Dit filmhuis zit niet alleen op een bijzondere plek in Oud-West – een voormalig pathologisch laboratorium – maar heeft ook nog eens een inpandige pizzeria: Bar Strangelove. Alle pizza’s hebben hier ‘een filmische inslag’, zoals The Good, The Bad and The Artichoke, de Normageddon en Pear & Loathing in Las Vegas, een pizza met mozzarella, peer, gorgonzola, walnoot, rucola en balsamicocrème.

5. Yam Yam, Frederik Hendrikstraat 88-90
In deze geliefde trattoria in Westerpark kun je elke woensdagavond om 20.00 uur een ondertitelde Italiaanse filmklassieker kijken, terwijl je pizzapunten verslindt. Wel even van tevoren reserveren. Hoe goed je in dit restaurant zit, vertel ik je in dit stuk. Dé pizza-hit is de Yam Yam: tomatensaus, mozzarella, mascarpone, achterham, rucola, parmezaan en truffelsaus.

DeWestkrant