Smaken uit heel Italië bij Testamatta op de Overtoom

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Fiorentino, een Italiaanse klassieker op de Overtoom, heeft zijn pastelkleurige gordijnen gesloten en plaatsgemaakt voor Ristorante & Enoteca Testamatta.

Steeds als ik langs Fiorentino liep, nam ik me voor er eens te gaan eten. Dit Italiaanse familierestaurant op de Overtoom 125 zag er fijn popperig uit: pasteltinten, Italiaans stadje als muurschildering, her en der bloemen. Net alsof je ging eten bij een nonna die je tot op het bot ging verwennen met klassiekers als saltimbocca, lasagne en tiramisu. Van het weekend ontdekte ik echter dat de zaak, die er sinds 1986 zat, is verdwenen. Op de gevel staat nu Ristorante & Enoteca Testamatta geschreven.

Wine pairings
Testamatta is het Italiaanse woord voor ‘gek in het hoofd’ én de naam van een gerenommeerd wijnhuis uit Toscane. Francesco, de sommelier van het nieuwe restaurant, kan je er vast alles over vertellen. De lijst met vooral Italiaanse wijnen is hier fors. Testamatta wil je verleiden met ‘perfecte’ wine pairings die je ‘mee op ontdekkingsreis nemen’.

Le Forel
Het eten op je trip komt uit de handen van chef Alessandro di Stefano. Tot voor kort kookte hij bij Le Forel in de Bosboom Toussaintstraat. Daarvoor was hij chef in Zuid, bij Il Re de Puglia. In Italië werkte hij in verschillende gebieden, van Sardinië tot Gardone Riviera in Lombardije. Bij Testamatta kookt hij met de seizoenen mee en laat hij zich inspireren door ‘authentieke smaken uit heel Italië’. Hij maakt bijvoorbeeld gefrituurde vis (tarbot, ansjovis, kabeljauw) als antipasti en een primi van huisgemaakte pasta, gebakken courgette, provolone en een gemarineerd eidooier. Na de secondi van gedroogd wild varken met aardappels en aardpeer zou je dan als dessert amandelpudding, abrikozen en basilicum kunnen nemen.

DeWestkrant