Yam Yam is al decennia Mjam Mjam

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Sommige restaurants stellen nooit teleur. Vandaar dat je er keer op keer terugkomt. Voor Patricia is Yam Yam in Westerpark zo’n klassieker.

Oprichter en pizzabakker Johan Vogelaar heeft trattoria en pizzeria Yam Yam in 1996 opgericht. Het fijne van deze zaak in de Frederik Hendrikstraat is dat er geruststellend weinig verandert. Hier worden de muren niet opeens roze omdat dit het zo lekker doet op Insta, maar houden ze het interieur even stijlvol minimalistisch als altijd. De meeste kleur komt hier van de gerechten op de borden, zoals van de blaadjes basilicum en de tomaatjes rond de buffelmozzarella van de salade caprese.

Bitterkoekjesparfait
De medewerkers zijn nog steeds zo kwiek, vriendelijk en behulpzaam als toen ik er zo’n tien jaar terug voor het eerst kwam. Een blik op het menu levert één groot feest van herkenning op – althans de vaste kaart. Nog steeds zijn er daarnaast gerechten die steeds wisselen. Je vindt ze op de krijtborden. Zo kun je vandaag starten met een geroosterde artisjok inclusief truffelvinaigrette en daarna een pasta met gamba’s, tomaat, knoflook, marsala en chilipeper bestellen. Voor toe is de bitterkoekjesparfait een optie.

Penne alla Siciliana
Maar eigenlijk wisten we al op weg hierheen wat we zouden gaan bestellen: de pizza der pizza’s, de lekkerste, de beste, de mooiste van allemaal, oftewel: de enige, echte pizza Yam Yam, én de enige pasta die me never nooit zal vervelen, penne alla Siciliana (15,50 euro). Het maffe van dit pastagerecht is dat het makkelijk te kopiëren lijkt te zijn; kwestie van pasta koken en een sausje van tomaat, wilde spinazie, ansjovis, room, pistaches, rozijnen, Spaanse peper en parmezaan in elkaar frutten. Maar du moment dat ik het hier weer proef weet ik weer dat ik dat kan schudden: nul gevoel voor verhoudingen en echt al dente wordt mijn pasta nooit.

Pizza Yam Yam
De pizza van Yam Yam staat al helemaal op eenzame hoogte. De bodems bij Yam Yam zijn beter dan veel van de bodems die je in Italië vindt: krokant als een koekje en charmant dun. De toppings die je krijgt op de ‘über-pizza’ van het restaurant, de Yam Yam, zijn los van los van elkaar oké, maar zijn samen ronduit sensationeel: tomatensaus, mozzarella, mascarpone, achterham, rucola, parmezaan en truffelsaus (15,00 euro). Je voelt hoe de calorieën in rijen van tien binnenkomen, maar ménsen wat is dit godvergeten lekker en verslavend. Deze pizza blijft boeien, ook al hap je er voor de honderdste keer in.
https://www.yamyam.nl

DeWestkrant