Kwijlen voor de vitrine bij Trattoria Faam in de Jan Evertsenstraat

(beeld: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Voor een smakelijk potje one-stop shopping is Trattoria Faam in de Jan Eef de place to be. Patricia ging langs bij de zus van restaurant Faam en liep daarna fluitend naar buiten.

De laatste tijd ben ik niet weg te slaan uit de Jan Evertsenstraat. De een na de andere nieuwe zaak opent er zijn deuren. Zo heeft de kersverse zuurdesembakkerij Fort Negen sinds 16 april een gloednieuwe buurvrouw, en zij is zeker niet de minste: Trattoria Faam, de zus van het geliefde (pizza-)restaurant Faam in de Reinier Claeszenstraat. De trattoria bestond vóór die tijd al in een online variant. Het eten kon je afhalen in het restaurant of laten bezorgen. Online bestellen kan nog steeds, maar het is toch tien keer leuker om gewoon even langs te gaan?

Chocoladetaart met rozemarijn en zeezout
Als ik bij Trattoria Faam binnenloop, zie ik dat aardig wat mensen het met me eens zijn; het is er gezellig druk. De zaak is ideaal voor een smakelijk potje one-stop shopping: kijken, kwijlen, een driegangenmenu inslaan, nog wat olijfolie, blikjes vis en ander levensmiddelen uit de schappen grissen, flesje wijn erbij, plus een stuk chocoladetaart met rozemarijn en zeezout voor bij de koffie.

Vitello tonnato
De stemming is lekker uitgelaten, medewerkers vertellen met gebaren over het lekkers dat ze te bieden hebben. Stuk voor stuk stralen ze. Hun frisse looks passen picobello bij de glanzende tegels, de blinkende vitrine en de vers gesausde muren. Vanuit mijn linkerooghoek zie ik flinke broden liggen. Ze gaan hier over de toonbank met – om maar wat te noemen – mozzarella, porchetta (Italiaanse buikspekrollade) en vitello tonnato, gekonfijte kalfssukade met frisse tonijn-limoenmayonaise en appelkappertjes. Smikkelwaar om van de zoveelste lockdown-lunch een blije boel te maken.

Risotto met witte asperges
Het aanbod in de vitrine is ook feest-waardig. In gedachten zie ik de lekkerste etentjes voor me. Met knoflook en rode peper gemarineerde garnalen uit de oven vooraf. Daarna risotto met venkelworst en witte asperges en als dessert panna cotta met vanille en een coulis van frambozen. Maar dat menu bewaar ik voor een andere keer. Vandaag houd ik me in en ga ik voor de stoofschotel van vis met een zeekraalsalade erbij (8,50 euro). Fluitend loop ik naar buiten met mijn buit. De zon schijnt, ik heb een goede vangst. Reuring om me heen; de opwinding van wéér iets nieuws. Dankzij onze ondernemers wordt Amsterdam nooit saai – corona of geen corona. En dat is wat mij betreft best iets om dankbaar voor te zijn.

DeWestkrant