Bouwmeester: grootwinkelbedrijven moeten meedoen

De feestverlichting in 2017 in de Jan Evertsenstraat (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Grootwinkelbedrijven moeten meedoen aan gezamenlijke activiteiten van ondernemers om winkelstraten te verbeteren. Dat vindt stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester. Hij gaat in gesprek met winkels als Blokker en Zeeman om hen ervan te overtuigen een actieve rol te spelen in zogenoemde bedrijfsinvesteringszones (BIZ). De grootwinkelbedrijven laten het volgens hem meestal afweten, waardoor gezamenlijke activiteiten moeilijk van de grond komen.

Bouwmeester zei dit gisteren op een bijeenkomst van organisatie Geef om de Jan Eef. De Jan Evertsenstraat haalde twee maanden terug niet het benodigde aantal stemmen van ondernemers en bedrijven om door te kunnen gaan als BIZ. Een van de oorzaken was dat grootwinkelbedrijven als Blokker en Zeeman zich van stemming onthielden. Franchisenemers van ketens als Etos en Albert Heijn deden overigens wel mee.

In een bedrijfsinvesteringszone betalen ondernemers verplicht een bijdrage aan de gemeente, die dat geld als subsidie weer uitkeert aan een stichting of vereniging voor gezamenlijke activiteiten. Grootwinkelbedrijven zoals Blokker en Zeeman doen daar meestal niet aan mee.

Niet alleen voor de Jan Evertsenstraat, maar ook voor de andere straten in West die wel BIZ zijn geworden wil Bouwmeester met de grootwinkelbedrijven gaan praten. Volgens hem hebben zij er het grootste belang bij dat winkelstraten opbloeien.

Ondernemers en bewoners van de Jan Evertsenstraat brainstormden gisteren over hoe Geef om de Jan Eef verder moet, nu de Jan Evertsenstraat geen BIZ meer is. Daardoor heeft de organisatie geen geld meer voor bijvoorbeeld kerstverlichting en andere projecten voor de winkelstraat. De aanwezigen gaan nu eerst op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan draagvlak bij winkeliers. Het niet deelnemen van de grootwinkelbedrijven is daar maar een van.