Doe je inkopen voor de feestdagen in je eigen buurt – Column Thomas Hermans, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Bruisende winkelstraten willen we allemaal. Als klant, winkelier en zeker ook als gemeente. Met de feestdagen op komst zeg ik: koop lokaal en zo veel mogelijk duurzaam. Laat je zien bij de kleermaker in de Kinkerstraat. Koop je cadeaus voor de Kerst in de Jan Evertsenstraat. Ga voor verse etenswaren naar een van de mooie markten, zoals de Bos en Lommer- en de Ten Katemarkt. Of naar de Sunday Market Westergas voor design, vintage mode en keramiek. Breng een bezoek aan de kringloopwinkel en kijk of je daar  een uniek cadeau kan vinden. Zo geef je spullen een tweede leven en spaar je de planeet. Ons stadsdeel heeft bijvoorbeeld opvallend veel winkels die duurzame mode verkopen. Laat daar je gezicht zien!
Op die manier steun je de ondernemers die voor werkgelegenheid en levendigheid zorgen. Zij regelen vaak een feestelijke aankleding en verlichting van de straten in de kerstperiode. Ook organiseren ze regelmatig plaatselijke evenementen, zoals  Sinterklaas die met zijn Pieten in de straten pepernoten strooit. Als stadsdeel West zijn we ontzettend blij met de inzet van ondernemers.
Het is mooi dat steeds meer ondernemers in de gebieden van ons stadsdeel elkaar weten te vinden; de samenwerking opzoeken en verbeteren, en steeds vaker een BIZ  oprichten. Deze letters staat voor ‘bedrijveninvesteringszone’, een vernieuwde vorm van een winkeliersvereniging.
Ook in de Spaarndammerstraat en in de Van Limburg Stirumstraat zijn winkeliers een samenwerking aan gegaan. En er staan er meer op stapel. Ik ben blij met bedrijven die meer doen dan alleen verkopen. Ondernemers die denken aan de buurt, die werken aan een mooie straat. En die inzetten op duurzaamheid. Daar hebben we er meer van nodig. Middenstanders laten weten dat ze ook blij zijn met deze samenwerkingsverbanden. Hierin kunnen ze elkaar opzoeken en samenwerken. Daarnaast is het een goede manier om rechtstreeks contact te onderhouden met het stadsdeel.
Ik ga graag met ondernemers in gesprek. Want samen – ondernemers, inwoners en de gemeente – maken we goede winkelstraten. Door je inkopen voor de feestdagen in je eigen stadsdeel te doen steun je de lokale middenstand. Alleen op die manier kunnen we onze diverse en levendige winkelstraten behouden.
Want laten we eerlijk zijn, wie krijgt er nu niet een blij gevoel als ie door de sfeervol verlichte winkelstraten van West fietst in deze donkere dagen? Ik in ieder geval wel. Fijne feestdagen allemaal!