Hooggeëerd publiek: circus Zanzara is weer in het Westerpark

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Zanzara staat alweer voor de 16keer in Amsterdam. Vanaf vrijdag 16 december spelen de artiesten Prisao Felice voor kinderen en steeds meer volwassenen die samen of alleen komen. “Alles in deze voorstelling golft in elkaar over.”

Zanzara hoort net zo bij de Kerst als de kerstboom. Het is de overkoepelende naam van Circustheater Zanzara, acrobatengroep Hirondelles en straattheaterduo Paulo & Mayka. Vorige week heeft de circusfamilie rond Mayke Heessels en Paul Duyker de tent weer opgeslagen in het Westerpark. De eerste voorstelling is op vrijdag 16 december. Op zondag 8 januari geven de artiesten het laatste optreden van de reeks.

Micha Wertheim

Het is alweer de zestiende keer dat Zanzara in Amsterdam optreedt. Mayke heeft er zin in: “Amsterdam is speciaal. Ik houd van de mix van mensen in allerlei soorten en maten. Mannen met keppeltjes op, vrouwen met hoofddoeken, mensen met een kruisje om de hals, hippies, punkies. Ze komen allemaal. Veel mensen denken bij het circus aan kinderen, maar er komen hier ook veel volwassenen zónder kinderen. In Frankrijk en andere zuidelijke landen is dat al heel normaal. In Nederland gaan nu ook ook steeds meer volwassenen naar het circus. Het heeft ons geholpen dat bekenden mensen zich op een positieve manier over ons hebben uitgelaten. Zo schreef cabaretier Micha Wertheim in de NRC een lovend stukje over Zanzara nadat hij hier was geweest.”

Lockdown
Dit jaar kunnen bezoekers naar Prisao Felice. Deze voorstelling rolde vorig jaar al uit de koker, maar werd na twee try-outs stopgezet; door een nieuwe lockdown eindigde dit seizoen abrupt voor het circus uit Doetinchem. En dat terwijl Zanzara het jaar daarvoor, in 2020, door corona ook al voorstellingen had moet schrappen. Fans in Amsterdam waren in shock en zamelden geld in om de initiatiefnemers en 22 artiesten te helpen.

Verbinden
Ook hieruit blijkt dat Zanzara heel geliefd is. Het is dan ook een uniek circus. Zanzara experimenteert met nieuwe muziek, zoekt interactie met het publiek en laat zich niet voorschrijven welke kostuums bij een circus horen. Volgens Mayke zijn de artiesten vooral bezig met wat ze het allerliefste doen en waar ze goed in zijn: “Mensen samenbrengen en met elkaar verbinden.”

Grijze gevangenis
De crew doet dat dit jaar in het decor van een ietwat grijze gevangenis waarin bewakers en gevangenen op hun eigen plekjes ‘hun eigen kleuren invullen’. ‘De zeer georganiseerde bureaucratische directeur’ komt voorbij, net als ‘de superstrenge bewaker en zijn hulpje’. Tussen de gevangenen zit zowel ‘het vergeetachtige oude dametje’ als ‘de macho gevangene die eigenlijk alles beheerst’. De Zanzaristen klimmen in de nok van de tent om spannende acrobatische toeren uit te halen. Ze jongleren of zingen live een lied, terwijl anderen rock-‘n-roll spelen.

Huiskamer
“Alles golft in elkaar over. Het is niet zo van ‘tada, hier ben ik’ en dan, hup, door naar de volgende act. De acts lopen naadloos in elkaar over. Dat vind ik zo bijzonder aan deze voorstelling.” Volgens Mayke wordt het nooit saai. Want: “Zanzara is kitsch, retro, truttig, kneuterig en daardoor vrolijk en bij vlagen hilarisch. Wij hebben het gezellig met elkaar en daardoor voelt het publiek zich betrokken. Ze wanen zich bij ons in de huiskamer.”

Vermakelijkhedenretributie
Een ticket voor een kind tot en met 12 jaar is er vanaf 12 euro. Althans in december. In januari komt daar 1,50 euro per ticket bij. Vanaf 1 januari is namelijk een van de evenementen die te maken heeft met een nieuwe Amsterdamse regeling: de VMR, de Vermakelijkhedenretributie. “Hierdoor moet iedereen die ons bezoekt 1,50 extra betalen.” Zanzara moet dat bedrag vervolgens afdragen aan de gemeente. “Wij vinden dat heel heftig. De regeling is bedoeld om het leven van toeristen duurder te maken, maar het treft ook de Amsterdammers. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Stadspas: 1 euro per persoon
Om het verschil tussen arm en rijk niet nog groter te maken, heeft Zanzara besloten om de toeslag niet door te berekenen aan mensen met een Stadspas. De kosten komen dus voor rekening van circuseigenaren: Mayke en Paul. Heb je een Stadspas en wil je naar het circus bel dan naar 06.3359.4695 om te reserveren. Met een Stadspas blijft een ticket ook in januari 1 euro per persoon.