‘We hebben mooier en eerlijker gespeeld dan de Argentijnen’

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

De Westkrant ging naar het Mercatorplein en peilde de stemming na afloop van de WK-wedstrijd Frankrijk-Marokko.

Toeterende auto’s zijn op één hand te tellen. Er zijn dubbel zoveel politieagenten als jongeren. Ze zitten nog net niet allemaal met elkaar te keuvelen, maar het scheelt niet veel. Een half uur na de WK-wedstrijd waarbij Frankrijk met 2-0 van Marokko won, is het kalm op het Mercatorplein.  Een groot verschil met bijvoorbeeld 10 december waarbij de overwinning van Marokko op Portugal hier uitbundig werd gevierd.

Feestje?
“Waar is het feestje”, vraagt een jongen, terwijl hij speurend over het Mercatorplein loopt. Zijn vrienden zwaaien met de Marokkaanse vlag. “Zo’n uitslag wil je niet, maar Marokko heeft goed gespeeld. We hebben mooier en eerlijker gespeeld dan de Argentijnen”, zegt een van de hen. Een ander vult aan: “We hebben gespeeld zoals het hoort: zonder vieze spelletjes. Wat de Argentijnen deden in de wedstrijd tegen Nederland was fout.” Een voorbijganger moet nog iets kwijt: “De volgende keer wint Marokko wél. Let maar op: dit was nog maar het begin.”

Rij bij Rijkhoff Patisserie
In Amsterdam stond de hele dag in het teken van de wedstrijd. Er stonden woensdag lange rijen voor de deur van Rijkhoff Patisserie aan de Bos en Lommerweg. Om 12.00 uur had deze banketbakker foto’s van taarten en gebak met de Marokkaanse vlag op sociale media gezet. Vervolgens kwam tout Bos en Lommer op die zoetigheden af.

Marokkaanse vlaggetjes
Ook in de rest van West en Nieuw-West troffen Amsterdammers voorbereidingen voor de wedstrijd Frankrijk-Marokko. In De Baarsjes werden op het laatste moment nog wat extra Marokkaanse vlaggetjes opgehangen. In gesprekken ging het alleen maar over de wedstrijd. “Broer, wat er vanavond ook gebeurt. Ik ga hoe dan ook feesten. We hebben sowieso al gewonnen.”

Schouderkloppen
Hij had een punt: het was immers de allereerste keer dat een Afrikaans land in de halve finale stond. De ‘Leeuwen van de Atlas’ hadden hier geschiedenis meegeschreven. Dat Frankrijk uiteindelijk twee punten meer scoorde doet daar niets aan af. Marokko kan zichzelf flink wat schouderkloppen geven.