2 hartverwarmende acties voor Oekraïne in (Nieuw-)West

Kringloopwinkel in de kelder van de Nassaukerk. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

In Nederland is het koud, maar vergeleken met Oekraïne is dat peanuts. Zowel in Westerpark en bij Sloterdijk spannen Amsterdammers zich in om Oekraïners een hart onder de riem te steken.

De kelder onder de Nassaukerk aan de De Wittenkade is een schatkist tjokvol exclusieve spullen. Met een beetje geluk vind je in deze kringloopwinkel jasjes van Bellerose en servies van Wedgwood. Je kunt er van dinsdag tot en met vrijdag terecht. De opbrengst gaat normaalgesproken naar de opvang van lokale daklozen. De stichting achter de kringloop, Kerk & Buurt Westerpark,  vindt de situatie in Oekraïne echter zo schrijnend dat ze het dit weekend iets anders aanpakken.

Hou Oekraïne Warm’
Op zaterdag 17 december is de  kringloopwinkel in Westerpark een extra zaterdag open, van 11.00 -16.00 uur. De opbrengst van de hele dag gaat naar steun aan Oekraïne, onder het motto ‘Hou Oekraïne Warm’. Dick Janssen, voorzitter van de stichting: “De winterkou doet zich voelen, nachten van misschien wel – 10! En dat met die hoge energieprijzen. Toch is dat peanuts vergeleken met wat in Oekraïne speelt: nachten van – 20 graden en ook overdag onder nul. Zónder energie: Rusland bombardeert energiecentrales en brandstofdepots. Diverse organisaties zoals de UNHCR zetten alles op alles om de Oekraïners te voorzien van dekens, kachels en andere middelen om het lijf warm te houden. De nood is acuut.” Hij rekent op steun van buurt en roept iedereen op om ‘duurzame kerstcadeautjesin de winkel te kopen of ‘simpelweg’ geld te doneren in de bus bij de kraam buiten of aan de kassa binnen.

Candles 4 Oekraïne’
Verderop, in Nieuw-West, zetten diverse bewoners van Sloterdijk zich ook in voor Oekraïne. Onder de naam ‘Candles 4 Oekraïne’ zamelen zij kaarsen en aanstekers in voor het land. Op die manier hopen zij bij te dragen aan ‘hoop en licht in donkere dagen’. Heb jij kaarsen en/of aanstekers dan kun je die tot en met maandag 19 december afgeven bij de sociaal biologische bakker en bloemist De Mooiste Markt of de LYCKA Buurtkamer naast station Sloterdijk. Eventueel kun je ook zelf een verzameling beginnen. “Als je veel kaarsen hebt, komen we ze ophalen.” Oekraïense contacten van bewoners zorgen dat de kaarsen en aanstekers op de juiste plek terecht komen. Met initiatieven zoals deze doen Amsterdammers precies wat burgervader Eberhard van der Laan graag zag: ze zijn lief voor anderen.

DeWestkrant