Gemeente krijgt geld voor de bouw van 1625 woningen in Osdorp

Osdorpplein. Foto: Martine de Vente.
Hoogstins2024

Vandaag werd bekend dat Amsterdam 28,4 miljoen euro krijgt van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) voor de bouw van ruim 9.000 woningen op drie locaties.
Zuidoost krijgt 8,9 miljoen voor 3313 woningen, het Hamerkwartier in Noord 10,4 miljoen euro voor 4121 woningen en Osdorp 9,1 miljoen voor 1625 woningen. In Nieuw-West gaat het vooral op woningen op en rond het Osdorpplein.
Volgens wethouder Reinier van Dantzig (Grondzaken, Woningbouw) kan dankzij deze financiële steun snel worden begonnen met het ‘realiseren van betaalbare woningen’ in de drie buurten. De bouw start in 2025.
De nood is hoog, want de gemeente wil jaarlijks zo’n 7500 woningen bouwen. Woningbouwprojecten in Amsterdam staan onder druk. Door de hoge rente, hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen wordt het steeds moeilijker de bouw van nieuwe huizen te financieren. Daarnaast stijgen de bouwkosten, omdat vanwege de oorlog in Oekraïne bouwmaterialen duur zijn. Ook heeft de gemeente financiële zorgen. Volgens de wethouder is het geld van belang om de vraag naar woningen in de stad bij te kunnen houden.
Van de 112 miljoen euro die minister De Jonge vandaag verdeelde via het programma ‘Woningbouwimpuls’, gaat het meeste geld naar onze stad. Het geld wordt landelijk gebruikt voor de bouw van 24.678 woningen. Amsterdam had drie projecten ingediend, die allemaal zijn toegekend.

DeWestkrant