Busgarage GVB straks De Hallen van Nieuw-West?

Ingang van de garage van het GVB. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente wil duizenden woningen bouwen langs de Jan Evertsenstraat, tussen het Mercatorplein en de Sloterplas. Dat leek sloop te betekenen van de GVB-garage tegenover OLVG West, maar nu wordt onderzocht of het enorme complex kan worden behouden en een nieuwe invulling kan krijgen. Ook de voormalige LTS -momenteel broedplaats en vestigingsplek van Club De School- kan mogelijk blijven staan. (Tekst gaat verder onder foto)

Voormalige LTS, momenteel broedplaats en vestigingsplek Club De School (Foto Richard Mooyman)

De grote woningbouwopgave in dit deel van West en Nieuw-West leek het einde in te luiden van de GVB-garage aan de Jan Tooropstraat uit de jaren vijftig en het LTS-gebouw in de Jan van Breemenstraat uit de jaren zestig. Maar de gemeente bekijkt nu hoe deze karakteristieke gebouwen kunnen worden behouden, in combinatie met de bouw van 3200 woningen. Dat blijkt uit een verslag van een recente informatiebijeenkomst.

De Hallen

Het GVB gaat waarschijnlijk weg uit de busremise tegenover het OLVG West. Het idee is nu om te komen tot een nieuwe invulling met een mix van winkels, horeca, informele werkplekken, ontmoetingsplaatsen en ruimte voor de creatieve economie. De busgarage zou op die manier kunnen uitgroeien tot een soort De Hallen van Nieuw-West. (Tekst gaat verder onder foto)

De remise van het GVB in Nieuw-West. (Foto Richard Mooyman)

Tennispark

De ambitieuze woningbouwplannen zijn niet helemaal pijnloos. Zo is bijvoorbeeld tennispark Sloterpark in beeld gekomen als bouwplek. Er wordt gekeken of de tennisbanen naar andere locaties kunnen worden verhuisd. De parkeerplaats van het OLVG West is een andere grote bouwlocatie, evenals het Mercatorpark tussen de Orteliuskade en de Jan van Breemenstraat.