Verkoop nieuwbouw in de lift

Hoogstins2024

De verkoop van huizen zit in de lift, ook van nieuwbouwwoningen. Op de Amsterdamse Nieuwbouwdag zaterdag 22 augustus is er open huis bij diverse nieuwbouwprojecten in de stad en omliggende gemeenten. In West gaat online een bouwproject in De Houthaven in de voorverkoop.

De verkoop van nieuwbouwwoningen is landelijk gezien terug op het niveau van voor de crisis, zo meldt branchevereniging NVB van ontwikkelaars en bouwondernemers. In Nederland worden nu 2500 nieuwbouwwoningen per maand verkocht, evenveel als in het voorjaar van 2008. De NVB waarschuwt dat op termijn een tekort aan nieuwbouwlocaties dreigt te ontstaan.

Prijsstijgingen

In West blijft de prijs van bestaande woningen stijgen. De gemiddelde prijs is inmiddels vierduizend euro per vierkante meter woonoppervlak. In het tweede kwartaal steeg de vraagprijs in West naar gemiddeld 235.000 euro. De verkoopprijs kwam uit op 240.000 euro, mede doordat kopers in een aantal gevallen boven de vraagprijs bieden.

Zelfbouw

In de stad komen ook nieuwe zelfbouwkavels beschikbaar. Tijdens een bijeenkomst voor zelfbouwgroepen op dinsdag 25 augustus presenteert wethouder Laurens Ivens een reeks nieuwe zelfbouwkavels. Belangstellenden kunnen daar ook op zoek naar een bouwgroep, en bouwgroepen op zoek naar nieuwe leden. Voor een zelfbouwproject bij De Hallen in Oud-West meldden zich eerder 82 bouwgroepen voor vijf kavels.

Tijdens de bijeenkomst van 18 tot 21 uur worden workshops gegeven over zelfbouw op Sloterdijk en IJburg. Plaats: Van Gendthallen, Jacob Bontiusplaats. Klik hier voor meer informatie.

DeWestkrant