Smederij Meister in recordtempo gesloopt

Sloop van Smederij Meister in de Bellamystraat in augustus 2017. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De voormalige smederij Meister in de Bellamystraat is gesloopt. Tot verbijstering van een aantal buurtbewoners is het markante pand kort na het verlenen van de sloopvergunning met de grond gelijk gemaakt.

Stadsdeel West meldde onlangs in een brief aan omwonenden dat het pand mag worden gesloopt. De ontwikkelaar mag op deze plek nieuwe appartementen neerzetten. De berichtgeving daarover van De Westkrant leidde tot onbegrip en felle reacties, zoals ’doodzonde’, ’onbegrijpelijk dat het stadsdeel dit heeft goedgekeurd’ en ’dit is alleen weer voor de geldwolven’.

De ontwikkelaar wilde het pand van de smederij aanvankelijk verbouwen tot appartementen, maar het stadsdeel wees de plannen af. Het stadsdeel stelde dat het ontwerp in strijd was met het bestemmingsplan, zoals de woonfunctie op de begane grond en in de tuin.

Buurtbewoners die zich verzetten tegen de vele bouwplannen in de buurt reageerden opgelucht. Maar het omstreden project werd vervolgens omgezet in volledige sloop en nieuwbouw, een plan dat wel groen licht kreeg van het stadsdeel. De smederij van de familie Meister zat ruim een eeuw in de Bellamystraat.

De Bellamystraat, met links de voormalige smederij. (Foto Richard Mooyman)