Bezwaar buurtbewoners tegen omvang nieuwbouw Magdalenakapel

De Magdalenakapel. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een aantal buurtbewoners is een handtekeningenactie begonnen tegen het plan voor appartementen op de plek van de Magdalenakapel in de Spaarndammerstraat. Zij vinden de nieuwbouw te hoog en te groot worden. Volgens Monique de Haan, een van de initiatiefnemers, zijn inmiddels 55 handtekeningen opgehaald. 

Projectontwikkelaar Midvast wil 25 huurwoningen bouwen, waarbij de karakteristieke voorgevel van de Magdalenakapel behouden blijft. De nieuwbouw wordt wel groter en hoger. Aan de voorkant wordt het gebouw vijf verdiepingen hoog, aan de achterkant gaat het om zes bouwlagen.

Achterburen van de Martin Vlaarkade stellen dat de nieuwbouw veel zonlicht, privacy en uitzicht zal wegnemen. Ook zou het groene en rustige karakter van de binnentuin worden aangetast. Midvast heeft inmiddels participatiebijeenkomsten georganiseerd, waarbij buurtbewoners soortgelijke kritiek hebben geuit.

Maar met de huidige bouw- en ontwikkelingskosten is het niet haalbaar om het volume te verkleinen, zo reageerde Midvast in het verslag over een bijeenkomst vorig jaar zomer. Het ontwerp past ook binnen het bestemmingsplan, aldus de ontwikkelaar. 

Met de handtekeningenactie hopen de omwonenden de ontwikkelaar en de gemeente te bewegen om het bouwplan alsnog aan te passen. Ook wordt onderzocht op welke manier omwonenden nog formeel bezwaar tegen het plan kunnen maken, aldus De Haan.