Markt Bos en Lommerplein uit protest verplaatst

De inmiddels opgeheven markt op het Bos en Lommerplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het Bos en Lommerplein bleef zaterdagochtend leeg. Uit protest hebben marktlieden hun kramen opgebouwd op het Gulden Winckelplantsoen, naast het plein. Het gaat om een actie tegen het plan om de markt op te heffen en te vervangen door een eendaagse markt op de Bos en Lommerweg.

De markt kampt volgens het stadsdeel met leegstand, een eenzijdig aanbod en teruglopend aantal bezoekers. Portefeuillehouder Melanie van der Horst kwam vorig jaar met het plan om de markt op te heffen. Na protesten van kooplieden en buurtbewoners is dat plan aangepast. Als alternatief moet er straks één dag per week een meer gevarieerde markt komen op de Bos en Lommerweg.

Voorproefje

Marktlieden hebben een eigen plan ontwikkeld voor een driedaagse weekmarkt op woensdag, donderdag en zaterdag. Dit op wisselende plekken in overleg met de buurt, zoals bijvoorbeeld Gulden Winckelplantsoen, Bos en Lommerweg en Mercatorplein. De verplaatsing van de kramen is daarvan volgens de actievoerders een voorproefje. Niet alle omwonenden waren daar blij mee, zo bleek zaterdag uit reacties op sociale media.

Rijden voor Uber

Een eendaagse weekmarkt zoals het stadsdeel wil, zien de marktlieden niet zitten. “Ik heb ruim twee ton geïnvesteerd in mijn verkoopwagen, dat verdien je niet terug in één dag”, zo laat visboer Claus van der Goot weten. Ook willen de kooplieden een korte overgangstermijn, in plaats van anderhalf jaar. Groenteman Leo Hessing: “Op die manier bloeden we dood, de een na de ander zoekt een andere plek, of gaat noodgedwongen voor Uber rijden.”

Handtekeningen

“Het aanbod is nu inderdaad te schraal, voor de nieuwe markt hebben we al een notenkraam, een kaasboer en een kruidenkraam”, stelt Abdeslam Belfqih, die luxe hoofdoekjes verkoopt. De Amerikaanse eigenaar Lone Star van het Bos en Lommerplein moet volgens hem financieel bijdragen aan de plannen. In de buurt zijn 2700 handtekeningen opgehaald om de kooplieden te steunen. 

‘Niet haalbaar’

Een twee- of driedaagse markt is niet haalbaar, zo stelde bestuurder Melanie van der Horst vorige week in een brief aan de stadsdeelcommissie. De leegstand op markten is volgens haar sterk toegenomen. Ze acht de kans klein dat het lukt om voldoende nieuwe aanbieders te vinden die een gevarieerd aanbod kunnen brengen voor twee weekdagen. Het is al een ‘hele prestatie’ als het lukt om een goed bezette en gevarieerde markt voor één dag per week te realiseren, aldus Van der Horst.  

Dinsdag bespreekt de stadsdeelcommissie West de plannen met de markt.