Het nieuwste restaurant in De Baarsjes heeft niet alleen de leukste bedrijfsnaam van het land, maar ook nog eens eten dat ronduit subliem is. Volgens Patricia heeft West er met Thai Thai Poppetje een winnaar bij.
De Nederlands-Thaise Kora is geboren in Zwitserland en heeft ook in Thailand gewoond. Als kind stopte haar moeder haar geregeld geld toe om naar de markt te gaan. Koop maar waar je trek in hebt, zei ze dan. “Mijn moeder wilde dat ik de Thaise keuken leerde kennen. Ik houd van het eten én het land. Elk jaar ga ik er minstens één keer naartoe. Ik ga dan altijd langs bij familie in Bangkok. Ze wonen niet ver van de Chatuchak Weekend Market. Het eten is er fantastisch.”
Smaken van Bangkok
Dát is het zeker. Zo herinner ik me nog dat ene kraampje waar de porties gefrituurde kip met sticky rice en som tam (papayasalade) niet aan te slepen waren. Ook zou ik er wat voor over hebben om nu miang kham te kunnen eten, hapjes van wilde betelbladeren met onder meer gedroogde garnalen, chilipepers, geroosterde pinda’s en een zoetig sausje. Sensationele pakketjes die zout, zoet, zuur en pittig tegelijk zijn. Om maar te zwijgen over die perfecte sateetjes, viskoekjes en andere bites die je op deze markt vindt. Dankzij Kora, haar compagnon Mario en haar moeder Bo zijn de authentieke smaken van Bangkok én de rest van Thailand ook in West geland. Je vindt ze bij Thai Thai Poppetje in de Van Speijkstraat.
No so ordinary Thai bar
Kora werkte ooit iets verderop, bij Bar Spek. Op een andere werkplek, het Crowne Plaza Amsterdam City Centre, leerde ze Mario kennen. Ze vonden elkaar in hun wens om ‘unieke ervaringen voor gasten te creëren’. In 2017 lanceerden ze hun eerste concept: foodtruck Vesuvius met pizza en pasta. Ondertussen bleven ze hun droom van een eigen zaak najagen. In december 2019 kwam die droom uit en was hun ‘not so ordinary Thai bar’ een feit.
Arcade room
Zodra je de deur opent, vergeet je Amsterdam en stap je in het bruisende Thaise straatleven. Gekleurde lampionnen, Thaise vlaggetjes, plastic tafelkleden, ‘behang’ van Thaise kranten, felgekleurde bloemdecoraties. Overal om je heen valt wat te ontdekken. Er staat zelfs een lantaarnpaal uit Bangkok. Op de tafels liggen spelletjes als Jenga, achterin is een arcade room. “We willen klanten een totaalpakket bieden: eten, drinken en spelen”, zegt Kora, die als gastvrouw per tafel uitlegt geeft over de kaart. Mario werkt vanuit de open keuken, samen met Kora’s moeder Bo.
Bo’s recepturen
Bo is wat mij betreft dé troef van Thai Thai Poppetje. Deze dame leerde traditioneel Thais koken in haar geboortestad Bangkok. In de veertig jaar dat zij in de horeca werkt, had ze onder meer een Thaise delicatessenwinkel in Zwitserland. Kora is zó dol op het eten van haar moeder dat ze de hele wereld wil laten genieten van haar kookkunst. Alle gerechten in de zaak worden gemaakt volgens Bo’s receptuur. Je vindt er Thaise gerechten die in Nederland niet zo bekend zijn, maar waar Thaise mensen zelf verzot op zijn. De kaart wisselt geregeld, hoewel bites als viskoekjes en loempia’s er altijd zijn. Net als de signature dish, noedelgerecht khao soi (16,50 euro). Dat gerecht willen we zeker proeven.
Unieke ‘flinters’ van makreel
Maar eerst nemen we yam naem khao tod, worstjes met curryrijstballetjes en verse kruiden (11 euro) en yam pla duk fu, een komkommer-mango salade met cashewnoten en gefrituurde makreel (12,50 euro). De combinatie blijkt ideaal te zijn: pittig en zuur versus zoet en fris. De makreel is gemaakt op een manier die ik nog nooit heb gegeten: de ‘flinters’ makreel zijn krokant en bros, alsof je luchtige kruimels van vis eet. Volgens Kora is dit gerecht in Thailand lastig te vinden. Ze is er dan ook trots op dat ze het op de kaart heeft staan. Wij juichen met haar mee, want het is waanzinnig lekker. Het andere gerecht is ook minstens zo rijk van smaak. Ik proef limoen, rode ui, koriander en hap in de fraai gekruide worst die Bo zelf in elkaar heeft gedraaid. Voor dit goddelijke eten mag je me op ieder moment uit bed halen.
Noedelschotel uit Chiang Mai
Het smaakfestijn gaat nog even door. Op naar de khao soi, een bowl met een soep van rode en gele kokoscurry met verse eiernoedels erin en krokante erbovenop. Ook in de bowl: krokante kip, een ei en mustard greens, een soort Aziatische kool. Dit gerecht uit Chiang Mai (Noord-Thailand) is een van Kora’s favorieten en dat kan ik me voorstellen: dit milde gerecht valt zijdezacht in je mond. Als je je ogen sluit en nog beter proeft, merk je dat er door de kokos heen wat pittigheid sijpelt. Verrassend en o zo verkwikkend.
Sticky rice met mango
Net als we denken dat het niet beter meer kan, vertelt Kora welke desserts Bo vandaag heeft gemaakt. Ik word blijer dan blij als ik hoor dat lekkerste toetje van de wereld daarbij zit: sticky rice met mango. “De mango is nu perfect: zacht en heel zoet. Als dat niet zo zou zijn, zouden we het dessert niet serveren. Het hele effect is dan weg.” Kijk, van die instelling houden we. Géén concessies, daar is de Thaise keuken veel te bijzonder voor. Het dessert smaakt precies zoals ik hoop dat het smaakt: uit de kunst, alsof een engel je smaakpapillen masseert. Mijn tafelgenoot glundert: “Thais eten is net snoep.”
https://www.facebook.com/thaithaipoppetje/