Huurwoning in West fors duurder

Hoogstins2024

 

De huren voor vrije sectorwoningen in West stijgen snel. In De Baarsjes en Bos en Lommer gaan de huren het hardst omhoog, daarna volgen Westerpark en Oud-West. Dat blijkt uit cijfers die de onafhankelijke website www.pararius.nl op verzoek van De Westkrant heeft uitgesplitst.

West wint aan populariteit als stadsdeel om te wonen. Dat blijkt uit de stijging van huur- en koopprijzen, die groter is dan gemiddeld in de stad. Verder zijn twee nieuwe complexen met luxe appartementen al voor oplevering grotendeels verhuurd, ondanks maandelijkse huurprijzen van duizend euro en meer.

image

De huurprijzen voor vrije sectorwoningen in Amsterdam zijn nog nooit zo hoog geweest, zo stelt Pararius. De huren in het tweede kwartaal in de gehele stad stegen gemiddeld met 5,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. In West ging de prijs per vierkante meter nog sneller omhoog: met 7,2 procent.

De stijging was het grootst in De Baarsjes (11%) en Bos en Lommer (9,1%). In deze buurten liggen de huren lager dan in Oud-West en Westerpark, maar er is nu sprake van een inhaalsslag. In Westerpark ging de gemiddelde huurprijs ook flink omhoog (6,3%), in Oud-West was de groei lager (3,3%).

Als oorzaken van de forse huurstijging in de stad noemt Pararius de hoge koopprijzen, een gebrek aan huurwoningen in het middeldure segment en het relatief grote aantal expats dat een woning huurt.

Richard Mooyman

image

Westerhoek: van kantoor tot luxe appartement

Bijna driekwart van de appartementen in de Westerhoek is verhuurd, ondanks de stevige prijzen. De 185 nieuwe luxe appartementen in het voormalig kantoorgebouw van Achea langs de Haarlemmerweg zijn bijna klaar. De eerste bewoners krijgen volgende maand de sleutel.

De huurprijzen beginnen bij 825 euro en lopen op tot 1385 euro, afhankelijk van het woningtype (van 1 tot 4 kamers). Alle woningen hebben een eigen parkeerplek in de garage. Huurders moeten een bruto inkomen hebben van minimaal vier maal de maandelijkse huurprijs.

image

Wicherskwartier: nieuwbouw aan de Kostverlorenvaart

In het nieuwbouwcomplex Wicherskwartier aan de rand van de Staatsliedenbuurt is het overgrote deel van de 135 vrije sectorappartementen al verhuurd of onder optie. Het goedkoopste appartement kost maandelijks 960 euro, het duurste (een 4-kamerwoning met dakterras) ruim 1800 euro. De meeste appartementen hebben een parkeerplaats in de garage. Oplevering is voorzien in het najaar. Een beperkt aantal woningen in de hoogste prijscategorie is nog vrij. Inkomenseis: vier keer de maandelijkse huur.

Wat is een vrije sectorwoning?

Een vrije sectorwoning is een woning met een maandelijkse huurprijs van minimaal 699,48 euro. Inschrijving bij WoningNet is niet nodig, en ook gelden de regels niet voor de verdeling van sociale huurwoningen. Wel kunnen de verhuurders zelf eisen stellen, zoals aan het inkomen. 

DeWestkrant