Wachtlijsten buitenschoolse opvang in West

Ouders die hun kinderen op een Buitenschoolse Opvang willen in De Baarsjes en Bos en Lommer, moeten rekening houden met wachtlijsten. De Westkrant belde een rondje met kinderopvangorganisaties in deze buurten.

Het grootste knelpunt blijkt te liggen bij de populaire scholen Sint Jan, Meidoorn, Rosa Boekdrukker en Joop Westerweel in De Baarsjes.

Akros, een van de kinderopvangorganisaties die scholen in deze buurt bedient, heeft de capaciteit sinds 2006 al opgevoerd van drie naar negen locaties, maar heeft tot 2015 toch nog een wachtlijst voor met name kinderen van Sint Jan en Meidoorn. Het knelpunt zit voornamelijk bij de groep met de jongste kinderen, die beginnen met school.

Akros geeft aan dat dit komt door de diverse ouderinitiatieven die op deze scholen hebben plaatsgevonden: ouders spreken onderling af hun kind naar de buurtschool te sturen, in plaats van naar een ‘witte’ school in een andere wijk. Een andere oorzaak van de run op de BSO’s is de keuze van meer bewoners om ook na de geboorte van hun kinderen in de wijk te blijven wonen.

Ook Partou heeft een wachtlijst voor zijn locatie aan De Baarsjesweg, die met name de scholen Meidoorn en Sint Jan bedient. De organisatie overweegt ook de locatie aan de Vespuccistraat open te stellen voor kinderen van deze scholen.

Impuls zegt geen wachtlijsten te hebben voor De Baarsjes, maar wel weer op het Groeiparadijs aan de Krelis Louwenstraat in Bos en Lommer een wachtlijst te hebben. Deze locatie bedient onder andere de Multatulischool en de Wiltzangh, ook twee scholen die sinds een paar jaar populair zijn bij ‘witte’ ouders.