Politie pakt weer dief lokfiets West

De politie boekt succes met lokfietsen in West. In drie weken tijd zijn drie keer dieven gepakt die ervandoor gingen met een fiets uitgerust met een GPS-volgsysteem. Die fiets werd door de politie de afgelopen weken neergezet in de Spaarndammerbuurt en Hugo de Grootbuurt.

Een 48-jarige Amsterdammer is in de nacht van zondag op maandag aangehouden nadat hij in de Spaarndammerbuurt een lokfiets had gestolen. De politie kreeg een signaal binnen op het moment dat de fiets in beweging kwam. De lokfiets werd aangetroffen op de Korte Prinsengracht, de aanhouding volgde direct. Dit was de derde lokfiets die hij stal in een jaar tijd. De verdachte is in verzekering gesteld.

Buurtbewoner

Op woensdagochtend 16 juli hield de politie ook al een dief aan, die de fout maakte om de lokfiets te stelen in de Van Reigersbergenstraat (Hugo de Grootbuurt). De dief bleek een buurtbewoner: het signaal voerde naar een woning enkele honderden meters verderop, waar de fiets in de gang stond. De 47-jarige man is aangehouden. Twee dagen daarvoor werd een 54-jarige man opgepakt, nadat de lokfiets verdween uit -alweer- de Spaarndammerbuurt. Hij werd gepakt op de Weesperstraat.

’’De lokfiets is een simpel opsporingsmiddel dat weinig capaciteit vergt van de politie, maar wel de nodige resultaten oplevert’, aldus Alwin en Milko, beiden brigadier van politie. ’’Stonden we vroeger met vier man te posten bij zo’n fiets, nu doet de zender zijn werk en kunnen we de fietsendief snel in zijn kraag grijpen.’’

In heel Nederland werden vorig jaar 290 keer aanhoudingen verricht dankzij een lokfiets. Niettemin blijft fietsendiefstal een enorm probleem, zeker in Amsterdam.