Begraafplaats Sint Barbara viert 125-jarig bestaan

Het hoofdgebouw van Sint Barbara
Hoogstins2024

Sint Barbara, de begraafplaats bij het Westerpark, sinds 1936 beheerd door drie generaties Degenkamp, bestaat 125 jaar. Jacqueline Degenkamp vertelt.

“Terwijl het om ons heen veel drukker wordt in het park, is begraafplaats Sint Barbara een oase van rust, middenin de stad. Je hoort de vogeltjes en ziet de konijnen lopen. We bestaan dit jaar 125 jaar, dat gaan we dit vieren op donderdag 27 september. Mijn broer Richard en ik zijn de derde generatie beheerders. Mijn opa die ook Richard heette, kwam hier in 1936. Mijn vader Johan nam het daarna over en nu doen wij het. Ik ben hier dus al mijn hele leven.
Wat het hier zo uniek maakt, is dat we nog uitbreidingsmogelijkheid hebben. Ik heb het idee dat mensen toch weer iets vaker kiezen voor een begrafenis. Bij een graf heb je een plek om naartoe te gaan, een stilteplek. Wie toch kiest voor cremeren, kan hier wel de urn laten bijzetten.
Omdat het hier zo mooi is, denken mensen vaak dat het hier ‘vol’ ligt. Maar dat is niet zo. Er is hier nog plaats genoeg. We kunnen nog alle kanten uit.”

Donderdag 27 september is er om 14.00 uur een receptie waar bisschop Punt van Haarlem en Amsterdam een herdenkingsboek krijgt uitgereikt.

DeWestkrant