Beelden van brandstichters zendmast in West

Een van de zendmasten op de parkeergarage, doelwit van brandstichting. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In het tv-programma Opsporing Verzocht zijn beelden getoond van twee mannen die in verband worden gebracht met de brandstichting bij twee zendmasten op het dak van parkeergarage Q-Park Westergasfabriek.

De beelden zijn gemaakt door camera’s in de garage. De tengere mannen met verborgen gezichten kwamen binnen door een hek te forceren en droegen tassen met waarschijnlijk jerrycans. De beelden in Opsporing Verzocht zijn hier te zien sinds dinsdagavond.

In Nederland zijn sinds 3 april zestien branden gesticht bij zendmasten. De werkwijze is steeds hetzelfde: er wordt een vloeistof gesprenkeld en aangestoken. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag rond vijf uur ook op het dak van Q-Park Westergasfabriek aan de Van Bleiswijkstraat in West. Het vuur kon snel worden geblust. 

In totaal is er in Nederland volgens de politie al voor miljoenen schade aangericht aan zendmasten. De brandstichtingen worden levensgevaarlijk genoemd omdat 112 onbereikbaar kan worden. Als een mogelijk motief doen onder meer verhalen de ronde over complottheorieën die een verband leggen tussen de invoering van 5G en de uitbraak van het coronavirus.

DeWestkrant