Geef mij maar het Westerpark – Column Thomas Hermans, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Het leukste park van Amsterdam is wat mij betreft het Westerpark. Het is een unieke plek in onze stad. Het park biedt niet alleen ruimte voor recreatie en evenementen, maar is ook de groene long in onze buurt. Er is onder andere een hondenschool, prachtige volks- en schooltuinen, een begraafplaats, cultuur en horeca in de Westergasfabriek, watertuinen die plek bieden aan vele vogels, sporttoestellen en een natuurspeeltuin waar kinderen onbekommerd kunnen ravotten in het riet. Ik kom ook graag in het park met mijn hond Joep die vaak het water in plonst. 

Balans vinden
Het park is ook een aantal keer per jaar een locatie voor in Amsterdam-West ontstane festivals, zoals Milkshake en Rollende keukens en biedt ruimte voor concerten en de ‘Sunday Market’. Daarbij is het belangrijk dat we zorgen dat het park in balans blijft. Hoe zorgen we ervoor dat, ondanks de populariteit van het Westerpark, het een fijne plek blijft, voor de buurt en de bezoekers? Veel buurtgenoten maken zich daar zorgen om. Daarom bespreek ik regelmatig met bewoners, ondernemers en leden van de stadsdeelcommissie wat we kunnen doen om een goede balans te vinden tussen evenementen en rust. 

Meer groen toevoegen
Wat zeker is, is dat het Westerpark in de toekomst door nog meer mensen gebruikt gaat worden. Omdat er meer mensen aan de noordkant van het park komen wonen en omdat ons klimaat in rap tempo opwarmt. Parken zijn daarom ontzettend belangrijk om te kunnen ontspannen en af te koelen. Daarom kijk ik nu hoe we meer groen kunnen toevoegen en het bestaande groen toegankelijker kunnen maken. Dat doen we onder meer samen met volkstuinders die plannen hebben gemaakt om de tuinen meer open te stellen. Daar ben ik erg blij mee. Het stadsdeel gaat met hen aan de slag om de plannen ook te realiseren. 

Nieuwe kastanje
Het huidige Westerpark bestaat in zijn huidige vorm 20 jaar. Dat is zeker een reden tot feest! Ook zullen we dit jaar een nieuwe kastanjeboom planten ter vervanging van de beeldbepalende kastanje die ziek was geworden. De nieuwe boom moet natuurlijk nog flink groeien wil hij net zo beeldbepalend worden als de oude. Om hem meer aandacht te geven heeft het stadsdeel drie kunstenaars de opdracht gegeven om met een voorstel te komen voor een kunstwerk. Dit kunstwerk dient de eerste vijf tot tien jaar als blikvanger en herkenningspunt op deze plek. U kunt ook uw mening geven over het te kiezen kunstwerk op 28 maart tijdens de presentatie. 

Als bestuurder van Amsterdam-West zal ik mij blijven inzetten voor het behoud van het Westerpark als groene, biodiverse en cultuurrijke plek in onze stad. Dat doe ik graag samen met u. Daarom organiseert het stadsdeel zogeheten vierseizoenen overleggen. Daar kunnen we met de omwonenden en belanghebbenden van gedachten wisselen over de toekomst van het park. Ik hoop u daar eens te zien.