Meer hinder evenementen Westerpark

Het nieuwe festival-terrein moet het Westerpark ontzien. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Omwonenden hebben meer hinder van het Westerpark dan vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête van Stadsdeel West onder buurtbewoners. Ruim 56 procent van de ondervraagden meldt overlast te hebben ervaren; vorig jaar was dat nog 39 procent.

Bron van ergernis vormen vooral grote buitenevenementen met luide muziek en veel bezoekers, zoals de Rollende Keukens en Milkshake. Het stadsdeel nodigde 11.000 inwoners van de Staatsliedenbuurt, Spaarndammerbuurt en het GWL-terrein uit om de enquête in te vullen. Dit leverde 567 reacties op. In meer dan de helft daarvan maken bewoners dus melding van hinder door evenementen in het park.

Klachten gaan over harde muziek, luidruchtige bezoekers, afval, parkeeroverlast, afzettingen, afval en geparkeerde fietsen. Stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester roept omwonenden op om overlast altijd te melden. ’’De uitdaging is om een balans te vinden in en rondom het Westerpark waarin bewoners zo weinig mogelijk overlast ondervinden van de activiteiten en evenementen’’, zo laat hij weten.

Buurt ook tevreden

Veel omwonenden zijn ook heel tevreden over het park, en maken er veel gebruik van. Meer dan tachtig procent waardeert het wonen aan het Westerpark met een acht of hoger. Bijna twee derde gaat er wekelijks of vaker heen om bijvoorbeeld te wandelen, picknicken of sporten. Veel buurtbewoners willen wel graag meer toiletten en prullenbakken in het park.

Horeca populair

Buurtbewoners bezoeken zelf vaak de horeca in het park. Bovenaan hun lijstje favorieten staat Pacific Parc: twee derde van de respondenten is daar afgelopen jaar geweest. Ook erg populair bij buurtbewoners zijn het Ketelhuis (61%), Westergasterras (54%) en de Bakkerswinkel (55%). En ondanks dat ze er last van hebben, is toch ruim de helft naar de Rollende Keukens geweest. De Sunday Market is het populairst, twee derde van de respondenten is daar heen gegaan. De kermis is het minst in trek. Maar een kwart is daar het afgelopen jaar geweest.

Meer buurtactiviteiten

Veel ondervraagden willen graag meer buurtactiviteiten in het park, zoals buurtconcerten en live muziek. Sommigen zijn van mening dat de festivals te veel zijn gericht op ’blanke yuppen’, terwijl een multiculturele sfeer ver te zoeken zou zijn. Ook wordt er geklaagd over de Rollende Keukens; het evenement zou te groot en te duur zou zijn geworden.

De resultaten van de enquête worden woensdagavond met omwonenden besproken tijdens een bijeenkomst in het Cartesius Lyceum, aanvang om 19.30 uur.