Kiosk vol Italiaans lekkers uit Puglia

Paolo, ofwel Poli op het Nassauplein (foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In stadsdeel Westerpark struikel je over de Italian streetfood. De ene kiosk is nog niet open (Panzerotti) of er opent weer een andere (Mr. Poli). Bij Panzerotti op het Zoutkeetsplein zijn de chefs gespecialiseerd in panzerotto, een soort gefrituurde calzone. Paolo van Mr. Poli op het Nassauplein – bijna ín het Westerpark – belegt focaccia’s en bereidt pasta’s.

Paolo, die van zijn jeugdvrienden de bijnaam ‘Mr. Poli’ kreeg, komt uit Bari in Puglia. Een paar jaar geleden verliet hij deze wonderschone Zuid-Italiaanse streek voor een rondreis door Brazilië. Eigenlijk wilde hij daarna in Venetië gaan wonen, maar toen hij de grachten van Amsterdam zag besloot hij hier te blijven. “Almost the same, no?”

Voordat hij op 2 maart zijn eigen kiosk opende, was hij de pizzachef van Il Sogno op IJburg. Het brood dat hij in zijn kiosk verkoopt bakt hij zelf, net zoals de taralli, krokante deegringetjes die ik mag dippen in de olijfolie waarmee hij werkt: zoet, fruitig en van Pugliaanse komaf. De zongedroogde tomaten uit zijn zaak komen ook uit zijn geboortestreek. Je vindt ze in zijn caserecce alla Pugliese, een ‘kronkelpasta’ met broccoli, geroosterde amandelen en broodkruimels (10 euro). De tomaten smaken echt naar tomaat en zijn een tikkeltje zuur. Dat ‘zuurtje’ krikt de smaak van de broccoli op en doet het goed bij de amandelen. Knap, hoe Italianen altijd de lekkerste gerechten weten te maken met slechts een handvol ingrediënten.

Voor een pastaatje moet je circa tien minuten uittrekken. Heb je die tijd niet, check dan de lijst met focaccia’s. Wordt het er eentje met ham, buffelmozarella en gegrilde artisjok (6 euro) of met buffelworst, olijventapenade en avocado? Laat je adviseren door de sympathieke Paolo, terwijl je een biologische espresso van Manetti drinkt en hem uithoort over de mooiste plaatsen in ‘zijn’ Puglia. Weet je meteen waar je de volgende vakantie moet zijn.
https://www.facebook.com/MisterPoli/?fref=ts

DeWestkrant