‘Hondenpad bij kinderdagverblijf Billie vies en onveilig’

Petitie voor snelle verplaatsing ingang wandelpad in Westerpark 

Directeur Sanne Groen van Billie op het hondenpad. Op het hek om de kinderspeelplek zitten schotten om te voorkomen dat honden door het gaas heen plassen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het hondenpad achter de speelplek van kinderdagverblijf Billie in het Westerpark moet snel worden verplaatst. Dat bepleiten ouders en medewerkers in een petitie die is gestuurd naar stadsdeel West. 

Rondom de speelplek is het vies en onveilig, zo staat er in de petitie die 149 keer is ondertekend. Er ligt veel ontlasting, honden lopen vaak los en komen soms zelfs het kinderdagverblijf binnen, zegt directrice Sanne Berkholst-Groen. 

Veiligheid
Groen zegt al sinds 2020 contact te hebben met de gemeente over een oplossing voor de problemen, maar volgens haar duurt het te lang. “Ik hoop dat het voor de zomer nu eindelijk een keer geregeld is. Ze nemen me heel serieus, maar ik snap niet dat het zo ingewikkeld moet zijn. Het gaat om de veiligheid en hygiëne van kinderen.” Groen wijst erop dat Billie er ook al was voor de aanleg van het hondenpad. 

Ratten
Het terrein naast de speelplek wordt slecht onderhouden en het wemelt er volgens haar ook van de ratten. Niet alle baasjes ruimen hondenpoep op langs het pad. Honden plassen ook tegen het hek en het pand. “Het stinkt en de ontlasting trekt ratten aan. Dat komt niet door ons, want de kinderen mogen niet buiten eten. Het hele terrein is door ratten ondergraven.” 

Grote mond
De problemen zijn verergerd nu het aantal hondenbezitters is toegenomen, aldus Groen. “Ik heb het idee dat het er wel twee keer zoveel zijn als voor corona.” Ze zegt er wel eens iets van als er een loslopende hond op het terrein van Billie poept. “Maar regelmatig krijg ik dan een grote mond of word ik uitgescholden.” 

Blij
Groen heeft absoluut geen hekel aan honden, maar ondervindt dat niet alle eigenaren netjes met hun hond omgaan. Het komt volgens Groen voor dat kinderen schrikken van loslopende honden die blij komen aanrennen over het terrein van Billie en tegen hen opspringen. “De baasjes roepen dan: hij doet niets. Maar sommige kinderen worden heel bang. Gelukkig is er nog nooit iets gebeurd, maar we houden ons hart vast.” Ook is het wel gebeurd dat honden het kinderdagverblijf inrennen als de deur even openstaat, zegt Groen.

Kleine moeite
Groen en de ondertekenaars van de petitie stellen voor om de ingang van het hondenpad weg te halen bij Billie en te verleggen naar de hondenschool aan de andere kant van het gebouw. Zo komen de honden niet meer vlak langs de speelplek van Billie. Baasjes kunnen het hondenpad in het Westerpark volgens haar gewoon blijven gebruiken. Wel moeten ze dan eerst een stukje met de hond aangelijnd door het park lopen, zegt Groen. Het is volgens haar maar een kleine moeite voor hondeneigenaren waarmee ze de hygiëne en veiligheid rondom de speelplek van Billie sterk kunnen verbeteren.

DeWestkrant