Fietsfestijn Orteliusstraat moet nieuwe traditie worden

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De Ronde van de Orteliusstraat krijgt waarschijnlijk een vervolg. ’’Wat ons betreft is dit het begin van een nieuwe traditie’’, aldus mede-organisator Paulien Willems na afloop van de reeks wielerwedstrijden op zondag door De Baarsjes.

Tevreden kijkt Willems terug op de wedergeboorte van de wielerronde, die in de jaren vijftig een begrip was. ’’Er waren meer toeschouwers dan we hadden verwacht. Bij elkaar wel een paar duizend, zowel buurtbewoners als wielerliefhebbers.’’

Foto Richard Mooyman

Een groep buurtbewoners nam het initiatief om de ronde nieuw leven in te blazen. Het leverde een geslaagd fietsfestijn op, met zowel wedstrijden als een gezellig buurtfeest. ’’Het was een geweldige en gezellige dag’’, zegt oud-wereldkampioen Piet van Heusden (87), die vroeger op het Mercatorplein woonde. ’’En er is heel hard gereden, dik 45 kilometer per uur.’’ Van Heusden, die vroeger zelf vaak de Ronde van de Orteliusstraat heeft gereden, hoopt ook dat het een terugkerend evenement wordt.

Het was zondag heerlijk weer: zon en een aangename temperatuur. Het kon bijna niet beter voor de buurtbewoners en wielerliefhebbers die kwamen kijken. Sommigen sloegen de wedstrijden gade vanuit raam of balkon, anderen combineerden het met een picknick in het Rembrandtpark. Toeschouwers leunden op hekken en schreeuwden aanmoedigingen. Maar de renners die voluit door de straten en door het Rembrandtpark koersten, hadden wel last van een straffe wind.

Foto Richard Mooyman

De ronde bestond uit diverse wedstrijden, waaronder voor fixies -racefietsen met vast verzet- in het kader van de NL Crit Series. Ook was er een koers voor vrouwen. Een kidsrace, dikke bandenrace, karavaan van bijzondere fietsen, vintage fietsexpo en buurtbuffet zorgden voor extra reuring op het evenement. Ook was er live muziek en een wielercafé met talkshow.

Foto Richard Mooyman

Het was die ochtend wel nog een hele toer geweest om het parcours helemaal autovrij te krijgen. Buurtbewoners konden hun auto parkeren bij het Ramada Hotel. Uiteindelijk moesten er toch tien geparkeerde auto’s worden weggesleept, aldus Willems. De ronde verliep volgens haar verder zonder incidenten, op een spijker in de band na bij een van de deelneemsters aan het vrouwencriterium. ”Het was superleuk.”

DeWestkrant