Soul food bij De Vrouw met de Baard Deli

Hoogstins2024

Mas van Putten en Carl Lemette waren een van de eerste ondernemers van de Kitchen Republic, een werkruimte voor food-start-ups in de Houthavens. Vanuit West maakten ze gerechten die ze op foodmarkets verkochten en maaltijden voor cateringklussen. Inmiddels zijn ze met wok en al vertrokken naar het centrum, waar ze sinds kort een eigen zaak hebben: De Vrouw met de Baard Deli in de Buiten Brouwersstraat. De deur staat open voor ontbijt en lunch. Op vrijdag kun je er ook dineren.

Bamboe-barretje achterin, platenhoezen aan de muur. De zaak is funky, maar roept ook nostalgie op. Althans bij mij: op een van de platenhoezen staat Jim Reeves, de favoriete countryzanger van mijn Indische moeder. Bij ons thuis stond zijn muziek altijd op. Verderop staan zakjes met chocolaatjes. Ze zijn van Choc & Rock en komen uit de Kitchen Republic. Net zoals enkele andere producten in de keuken: kimchi van Oh Na Mi Kimchi, Granola for Gangsters van de Australische Sarah en pindakaas van Nutorious. “Lekker op brood met bacon en banaan”, roept Carl vanuit de keuken.

Carl is kok, Mas zat in de televisiewereld. Hij is half-Indisch, half-Moluks, zij is Indisch. Zij is een vrouw, hij heeft een baard. Vandaar ‘De vrouw met de Baard Deli’? Mas: “Ja, maar de naam slaat ook op onze bewondering voor vrouwen met baarden. In Duitsland was ooit een vrouw die na haar bevalling zo’n overdadige baardgroei had dat ze zich dagelijks moest scheren. Na twee jaar stopte ze ermee. Ze zei: ‘Waar mijn baard welkom is, ben ik thuis.’ Dat spreekt ons aan: we vinden dat iedereen erbij hoort en willen mensen met elkaar verbinden. We doen dat door mensen samen soul food te laten eten; gerechten met ingrediënten die regelrecht naar het hart gaan en waarin invloeden uit het Oosten en Westen zijn verwerkt.”

Ze serveren bijvoorbeeld een brioche met in Chinees bier gemarineerd buikspek, een hamburger met kimchi en miso mayonaise en een Japanse aardappelsalade erbij en een gado gado salad wrap (9,50 euro). Knapperige tempeh en een steengoede pindasaus. Best vreemd in combinatie met mango en mayonaise, maar allemachtig wat is het lekker!
http://www.devrouwmetdebaard.net

P.S. Zelf soul food maken? Het kookboek van Carl en Mas is net uit.

DeWestkrant